Kati Tyystjärvi

Itä-Vantaan Vasemmistoliitto järjesti yhdessä Hakunilan kirjaston kanssa runotapahtuman, jossa paikallaolijat esittivät omiaan ja muiden runoja.

Hakunilan kirjasto ja Itä-Vantaan Vasemmistoliitto järjestivät runotapahtuman lauantaina 7.3. Kirjastonhoitaja Paula Puustinen on tyytyväinen yhteistyöhön.

– Tästähän on muodostunut jo perinne, joten tervetuloa myös ensi vuonna, toivotteli Puustinen.

Tapahtuman on ideoinut Itä-Vantaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Pertti Oksman. Oksman on eläkkeelle jäätyään ollut kirjastovaarina Hakunilassa. Työ on pääosin lasten ja nuorten kanssa lukemista ja pelaamista. Oksmanin lisäksi tilaisuudessa runoja lausuivat useat paikallaolijat.

Viimeiset kolme vuotta Hakunilassa asunut, runoja lausumassa ollut Burmasta kotoisin oleva runoilija Ye Yint Thet Zwe kertoi, että hänen kotimaassaan yksi runo voi viedä vankilaan. Yintin runot käsittelevät sotaa ja rauhaa.

– Minäkin olen ollut vankilassa mielipiteideni vuoksi. Olen iloinen, että Suomessa voin kirjoittaa niin kuin haluan ja toivon, että voin julkaista täällä runokirjan.

ILMOITUS

Runoista apua vaikeiden asioiden käsittelyyn

Pitkällisen yksinäisyyden kokenutta, Hakunilalaista Anna-Liisa Kuhlmania, runojen kirjoittaminen on auttanut saamaan etäisyyttä lapsena koettuihin ikävyyksiin. Hänen runoissaan luonto on koko ajan läsnä ja peilaa runoilijan tuntoja. Runonsa Kuhlman jakaa yksinäisyyden aikaisiin ja sen jälkeisiin, joista esimerkkinä hänen vuonna 2012 kirjoittamansa runo:

Valosta voimaa sait auringon

Keväisen loiston kukkakehrän sait

Onnen tunteen ohikulkija sai

sen viestin viedä muillekin sai.

Runotapahtuman vakiokävijät, Itä-Vantaan Vasemmistoliiton aktiivit Esa Montonen ja Kati Tyystjärvi, olivat myös paikalla lausumassa valitsemansa runot. Tyystjärvi lausui P. Mustapään runon Uusi virsi, koska se tuo mieleen suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden hyväksymisen.

– Mieleeni nousi aamulenkillä tuleva rasisminvastainen viikko. Rasismi on Suomessa rikos, mutta meidän ihmisten täytyy myös olla suvaitsevaisia toisiamme kohtaan. Tässä runossa erilaisuuden hyväksyminen nousee hienolla tavalla esiin, Tyystjärvi sanoo.

Runoja lausuin myös kirjallisuutta laajasti harrastava runoilija Lauri Vanhala, joka on muun muassa Vantaan kirjoittajien jäsen. Hänen runonsa pohti runoutta itseään.

Kommentit