Lehtikuva/Alexander Utkin

Kurvit suoriksi

Terve trollit! Tässä sitä vaan yhä kirjoitellaan.

Venäjä on sitkeästi väittänyt, että sen armeijan joukot eivät ole tukemassa separatisteja itäisessä Ukrainassa. Kymmenen maahanlaskujoukkojen sotilaan jääminen vangiksi kymmeniä kilometrejä rajan länsipuolella selitettiin suunnistusvirheeksi.

Tämä pani jo ihmettelemään, onko venäläisissä kompasseissa joku perusvika, kun niiden avulla ei näytä pysyvän oikeassa suunnassa sen paremmin maalla kuin ilmassakaan.

Kun ei ole miestä, niin ei ole ongelmaakaan.

Mutta nyt on Moskova tunnustanut joukkojensa toimivan myös Ukrainan alueella ja tämä tunnustus on pantu oikein paperille allekirjoitusten kera. Kyseinen paperi on hieman kehnosti toiminut Minskin tulitaukosopimus, joka syntyi 12. helmikuuta presidentti Vladimir Putininkin läsnäollessa.

Sopimuksessa luetellaan ne raskaiden aseiden järjestelmät, jotka olisi pitänyt poistaa parin päivän kuluessa rintamalinjan tuntumasta. Tykistön ja panssarivaunujen lomassa listassa mainittiin Tornado-raketinheittimet.

ILMOITUS

Tornado sattuu olemaan aivan uusi asejärjestelmä, jota Venäjä ei ole myynyt mihinkään maahan eikä missään luovuttanut vieraiden joukkojen käyttöön. Raketinheitin on esimerkiksi tykistöön verrattuna epätarkka järjestelmä, mutta sillä saadaan nopeasti rankka tulivaikutus johonkin laajempaan maaliin, jollaisia ovat esimerkiksi kaupungit.

Väkisinkin tulee mielen strategisesti tärkeä rautateiden risteysasema Debaltseven kaupunki, jonka oli Ukrainan hallituksen halussa vielä Minskin neuvottelujen aikana. Mutta sitä oli tulitettu rankasti juuri Tornadon kaltaisilla aseilla. Joitakin päiviä Minskin tulitaukosopimuksen jälkeen Venäjän tukemat separatistit aloittivat suurhyökkäyksen Debaltseveen panssareiden ja raskaan tykistön avulla. Kaupunki vallattiin ja ukrainalaiset joutuivat vetäytymään.

Putinhan oli jo Minskin neuvotteluissa vaatinut, että Debaltseven puolustajien on antauduttava. Varmaankin hän tiesi hyökkäystä parhaillaan valmisteltavan.

Ukrainan puutteellisesti koulutettu ja kehnosti aseistettu armeija ei näytä pärjäävän separatisteille, joilla on tukenaan huippukalustolla varustettuja Venäjän erikoisjoukkoja. Venäjän tykistön on todettu osallistuneen taisteluihin myös rajan takaa.

Härski hyökkäys Debaltseveen sai Britannian puolustusministerin Michael Fallonin toteamaan Putinin todelliseksi vaaraksi Baltian maille. Fallonin mukaan Venäjä saattaa käyttää Viroa, Latviaa ja Liettuaa vastaan samaa taktiikkaa kuin Krimillä ja itäisessä Ukrainassa.

Muutamia päiviä myöhemmin Englanti ilmoitti lähettävänsä enintään 75 sotilasneuvonantajaa Ukrainan hallituksen avuksi. Aseitakin saattaa olla myöhemmin tulossa. Tästä sotansa vuoksi roskalainaluokkaan vajonnut Venäjä ei tykkää, kun se Suomellekin ärähti kiikareiden myymisestä hyökkäyksensä kohteelle.

Suhtauduin aikoinaan varsin nihkeästi naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen Suomessa. Mutta onneksi en ollut asiaa päättämässä ja naiset pääsivät vapaaehtoisina armeijaan. Samalla heille avautui myös mahdollisuus opiskeluun sotilasoppilaitoksissa ja pääsy virkoihin puolustusvoimissa. Nyt jo tuhannet nuoret naiset ovat käyneet Intin, eikä naispuolinen upseerikaan ole enää harvinaisuus.

Tämä on mitä mainioin asia. Perustelen näkemykseni tuoreella uutisilla:

Irakissa mellastava raaka terroristijärjestö Isis on törmännyt maan pohjoisosissa kauhistuttavaan asiaan. Hyökkäillessään kurdien kimppuun he ovat huomanneet, että vastapuolella on myös tehokkaita naistaistelijoita. Monen Isiksen mustan lipun alla sotivan nuorukaisen taistelutahto on lopahtanut siihen paikkaan.

Selitys tähän on yksinkertainen ja ymmärrettävä: Jos oikeauskoinen muslimi kuolee naisen surmaamana, niin tie paratiisiin ei aukene ja siellä pyhän sodan sankaria paita hampaissa odottaneet kymmenet neitsyet jäävät muiden iloksi.

Voin kuvitella Suomesta sotaan lähteneen Isiksen urhon viimeiset sanat: ”Perkele! Se oli akka, joka ampui.”

Siis naiset etulinjaan, jos Isis iskee Suomeen.

Venäjän propagandaa Suomeenkin syytävät trollit ovat viime aikoina olleet esillä maamme mediassa. Näiden kolumnieni takia minäkin olen saanut jonkin verran näytteitä trollauksesta.

Keskeistä näissä viesteissä on ollut hatara ja äärimmäisen valikoiva argumentaatio sekä usko siihen, että Venäjä ja erityisesti Vladimir Putin ovat aina oikeassa. Lisäksi viestin lähettäjän henkilöllisyys jää hyvin epämääräiseksi.

Näyttää siltä kuin trolli ei itse tietäisi asioista juuri mitään, mutta hänellä olisi edessään jossakin koottu lista ”faktoista”, joita hän sitten yrittää syöttää mahdollisimman monelle.

Sääliksi käy. Se mikä toimii Venäjällä, ei toimi Suomessa, missä yksi mies ei kontrolloi koko mediaa.

Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja onkin nimennyt Suomen sananvapauden kärkimaaksi koko maailmassa jo kuudetta kertaa.

Trollien kotimaan Venäjä on pudonnut sananvapauslistalla yhä alemmaksi ja on nyt sijaluvulla 152. Eikä tätä sijalukua paranneta trollien kivikautisella propagandalla.

Eivät kaikki Venäjälläkään usko trollien disinformaatioon. Esimerkiksi Sotilaiden äitien komitean johtaja Valentina Melnikova ei niele hallituksen väitteitä, joiden mukaan maan armeija ei sodi itäisessä Ukrainassa.

Melnikovan mukaan joukot viedään virallisesti sotaharjoitukseen Rostovin alueelle, mutta todellisuudessa niitä käytetään separatistien apuna Ukrainassa. Sotilaiden äidit ovat kiinnittäneet huomiota nuoreten miesten suureen kuolleisuuteen näissä Rostovin ”harjoituksissa”.

Putinin näkyvimpiin arvostelijoihin kuulunut entinen varapääministeri Boris Nemtsov ammuttiin gangsterityyliin viime viikolla keskellä Moskovaa. Teloitus aivan Kremlin muurin vieressä oli viesti: kukaan hankalaksi käyvä ei ole turvassa missään. Nemtsov oli ennen kuolemaansa luvannut julkistaa tietoja Venäjän joukkojen toiminnasta Ukrainassa. Tiedot olivat tietokoneella, joka on nyt murhan tutkijoiden hallussa.

”Kun ei ole miestä, niin ei ole ongelmaakaan”, totesi aikoinaan jo Josif Stalinin pääpyöveli Lavrenti Berija.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!