Lehtikuva/Patrik Stollarz

Eräänä päivänä vuonna 2008 Rovaniemen Palloseuran valmentaja Tom Saintfiet toi testiin uuden hollantilaispelaajan. Mies oli nuori, melkein pojankloppi vielä, mutta valmentajalle edellisestä seurastaan, FC Emmenistä tuttu. Rovaniemeläiset seurapomot eivät kuitenkaan vakuuttuneet nuorukaisen taidoista, eikä sopimusta syntynyt. Sen sijaan tuona vuonna Rovaniemellä nähtiin, totutusti, melkoinen määrä sambialaispelaajia.

Suomalaisissakin joukkueissa käy testissä vuosittain kymmenittäin pelimiehiä, ja yksittäiset vierailut unohtuvat nopeasti. Luultavasti Rovaniemellä on kuitenkin viime aikoina jokunen ärräpää ladeltu, sillä tuo kylässä käynyt koltiainen totteli nimeä Bas Dost.

Isokokoinen hyökkääjä on ollut kuluvan Bundesliiga-kauden ehdoton nimi ja kenties koko Euroopan puhutuin pelaaja. Wolfsburgissa jo vuodesta 2012 palloillut tykki murtautui tällä kaudella avauskokoonpanoon pysyvästi vasta kokeneen Ivica Olicin siirryttyä HSV:hen, ja tuon jälkeen jälki on ollut murhaavaa. Viime viikonloppuna Dostista tuli Bundesliigan kaikkien aikojen tehokkain pelaaja: sunnuntain Werder Bremen -ottelun jälkeen miehellä on tilillään 13 maalia, noin maali tunnissa.

Isoissa peleissä puolustuksen rooli kasvaa.

Vaikka Saksanmaalla Dost ei olekaan edellisillä kausilla ihmeemmin loistanut, olivat hänen maalintekotaitonsa toki tiedossa. Ennen Volkkareita Dost palloili pari kautta Heerenveenissä ja voitti viimeisellä kaudellaan Eredivisien eli Hollannin pääsarjan maalikuninkuuden huikealla 32 osumalla.

Mies on hyvin ”perinteinen” hyökkääjätyyppi: raamikas mutta teknisesti rajoittunut, ja tarvitsee hyvää tarjoilua osuakseen. Wolfsburgissa rinnalle on löytynyt niin ikään maagisen vireen löytänyt Kevin de Bruyne, ja suuri osa joukkueen maaleista syntyykin tätä nykyä tämän kaksikon yhteispelistä. Palaset ovat siis loksahtaneet kohdalleen.

ILMOITUS

Wolfsburg on kärsinyt melkoisesta mestaruuskrapulasta voitettuaan Bundesliigan kaudella 2008–09. Vasta nyt joukkue näyttäisi palanneen Saksan huipulle, ja paikka sarjakakkosena kaikilla osa-alueilla ylivoimaisen Bayern Münchenin takana alkaa vakiintua. Samalla joukkue tekisi paluun myös eurokentille.

Euromenestystä varten joukkueen tulisi kuitenkin petrata rajusti etenkin puolustuspäässä. Toistaiseksi Bundesliigassa Dostin ja de Bruynen tehot ovat riittäneet – voittoonhan tarvitaan yksi maali enemmän kuin kilpailijalla. Euroopan huippujoukkueita vastaan Volkkareilla ei ole kuitenkaan varaa päästää kolmea, neljää maalia kuten kotimaan kentillä: isoissa peleissä puolustuksen rooli kasvaa.

Vakion kohteet ovat Englannin sarjoista höystettynä kahdella Espanjan La Ligan otatuksella.

Ykköskohteen vierailija Tottenham hävisi katkerasti sunnuntaina liigacupin finaalissa Chelsealle. Spurs aloitti pirteästi, mutta matsin loppua kohden etenkin puolustuspään tasoero kävi selväksi. Nyt vastus on heppoisempi, kun kotonaan vastaan astelee QPR. Sarjan häntäpäähän juuttunut kotijoukkue kaipaisi kovasti pisteitä karistaakseen putoamispeikon olkapäiltään. Kun Spursinkin otteet ovat ailahdelleet, varmistetaan vierasvoitto raksilla.

Kakkoskohteessa havisevat historian siivet, kun vastakkain asettuu kaksi alkuperäisen brittiliigan perustajajoukkuetta: Aston Villa ja West Bromwich. Tällä kertaa taistellaan FA-Cupin välieräpaikasta, ja Villa on hitusen niskan päällä. Joukkueet kohtaavat toista kertaa lyhyen ajan sisään, sillä tiistaina Villa nappasi 2–1-voiton Valioliigan ottelussa ja katkaisi pitkän tappioputkensa. Uskon tämän nostaneen joukkueen taistelutahtoa myös cupissa, mutta lähtökohdiltaan tasaisessa ottelussa varmistus on paikallaan.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 7.3. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 1(X), 1, 1(X), 1(2), 2(X), 1, 2, 1(X), 1, 2, 2, 2.

Viikon väite: Tampere United on täällä taas! Viisi vuotta ilman kilpailullista toimintaa ollut seura ottaa ensi vuoden alusta hoitaakseen kannattajien perustaman TamU-K:n futistoiminnot. Nähdäänkö tutut sinipaidat vielä joskus liigassa, ihan vanhalla tutulla nimellä? Tällä kaudella tahkotaan Nelosessa.