Kaksi uutta tutkimusta kyseenalaistaa myytit, joiden mukaan LSD:n kaltaiset aineet olisivat yhteydessä psykoosiin tai itsemurhiin.

Maailman viitatuin tiedelehti Nature uutisoi kahdesta uudesta tutkimuksesta, joiden mukaan LSD:n kaltaiset psykedeeliset aineet eivät ole yhteydessä psykoosiin, itsemurhariskiin tai muihin vakaviin mielenterveyden ongelmiin.

Ensimmäinen tutkimus tarkasteli yli 135 000 satunnaisesti valitun ihmisen aineistoa Yhdysvaltojen kansallisesta päihde- ja terveystutkimuksesta vuosilta 2008-2001. Aineistosta ilmeni, että LSD:tä, psilosybiinisieniä tai meskaliinia käyttäneillä ihmisillä ei ollut muita suurempaa riskiä sairastua skitsofreniaan, psykoosiin, masennukseen, ahdistushäiriöön tai yrittää itsemurhaa.

Tutkimus kyseenalaistaa käsitykset muun muassa siitä, että 1960-luvulla suuri joukko ihmisiä olisi menettänyt mielenterveytensä LSD:n käytön vuoksi.

Tutkimuksessa ei käsitelty muita, eri reseptoreihin vaikuttavia hallusinogeeneja, kuten ketamiinia, MDMA:ta tai kärpässieniä.

LSD vähentää itsemurhariskiä

Toinen tutkimus tarkasteli 190 000 Yhdysvaltojen kansallisen päihde- ja terveystutkimuksen vastaajaa vuosilta 2008-2012. Tulos oli sama: perinteiset psykedeelit eivät ole yhteydessä mielenterveyden ongelmiin. Itse asiassa LSD:tä ja psilosybiiniä käyttäneet ihmiset harkitsivat tai yrittivät itsemurhaa harvemmin kuin he, jotka eivät käyttäneet aineita.

Tutkijat eivät väitä, etteikö kenenkään terveys olisi kärsinyt psykedeelien käytöstä. Kertomukset esimerkiksi LSD-kokemuksista voivat olla hyvin voimakkaita. Tällaiset tapaukset ovat tutkijoiden mukaan kuitenkin harvinaisia, ja yleisesti ottaen psykedeelien vaaroja on liioiteltu.

Molemmat tutkimukset julkaistiin Journal of Psychopharmacology -lehden maaliskuun numerossa.