Jussi Joentausta

Vasemmistoliitto tarjoaa eduskuntavaalikampanjassaan Suomen talouden korjauspakiksi elvyttävää talouspolitiikkaa.

”Me korjaamme sen” on vasemmistoliiton eduskuntavaalislogan. Nyt pohditaankin, onko se lainaus Pikku Kakkosesta tutulta Puuha-Peteltä. Hänhän kaiken korjaa. Vai onko se kommentti kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Alexander Stubbin puheeseen kokoomuksen puoluevaltuustossa tammikuussa. Hän sanoi tuolloin, että politiikka on rikki.

Tähän puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toteaa vain, että voi olla.

– Nyt on tehty seitsemän vuotta leikkaavaa talouspolitiikkaa ja pienennetty budjetin loppusummaa. Perusteena on ollut, että saadaan velkaantuminen pysähtymään. Onko näin käynyt? Ei ole. Työttömyys on kasvanut, talous on hiipunut, palvelut ovat heikentyneet ja samaan aikaan velkasuhde on vain kasvanut, sanoi Arhinmäki torstaina, kun puolue esitteli eduskuntavaalikampanjaansa Helsingissä.

– Asiantuntijat ovat sanoneet, että nyt leikkaaminen on pahinta myrkkyä taloudelle, koska se vain syventää talouskriisiä. Pitää panostaa elvytykseen, nimenomaan sellaisiin kohteisiin, jotka on pakko tehdä joka tapauksessa. Se luo työpaikkoja ja maksaa panostukset takaisin parissa vuodessa. Nyt Suomi saa lainaa miinuskorolla.

Arhinmäki piti vastuuttomina puheita mittavista leikkauslistoista.

ILMOITUS

– Suomen valtion ei ole järkevää ampua itseään polveen, hän sanoi.

– Nyt pitää huolehtia siitä, että kotimainen kysyntä toimii ja kertyy riittävästi verotuloja huolehtimaan hyvinvointivaltiosta.

Velan verran työttömyyskorvauksia

Arhinmäki totesi Suomessa olevan 360 000 virallisesti työtöntä henkilöä.

– Tämä tulee yksilötasolla erittäin kalliiksi mutta kalliiksi myös kansantaloudelle, hän sanoi ja huomautti, että vuonna 2013 Suomi käytti työttömyyskorvauksiin 4,2 miljardia euroa. Hän vertasi summaa Suomen tämän vuoden arvioituun lainanottoon, viiteen miljardiin euroon.

– Pelkästään työttömyyskorvaukset ovat lähes yhtä suuri meno. Kun saadaan painettua työttömyyttä alas, korvauksia pitää maksaa vähemmän ja samaan aikaan verotulot kasvavat.

Erityisen huolestuttavana hän piti nuorisotyöttömyyttä.

– Mikään yhteiskunta ei kestä sitä, jos nuoret jäävät työttömiksi. 90-luvun laman esimerkit ovat varoittavia, hän sanoi ja viittasi ikäluokkakohtaisiin tutkimuksiin, jotka kertovat, että jopa neljäsosa 90-luvun nuorista kärsii mielenterveysongelmista.

Listat täynnä

Vasemmistoliiton ehdokaslistat ovat yhtä vaille täynnä. Sunnuntaina Porissa vielä nimetään Satakunnan viimeinen ehdokas. Sitten ehdokkaita on sallitut 216.

Naisia ehdokkaita on nyt 92 eli 42,8 prosenttia. Vaalit vasemmistoliitto käy 700 000 euron budjetilla. Siinä on korotusta 80 000 euroa vuoden 2011 eduskuntavaaleista.

– Yksiselitteinen tavoitteemme on lisätä kannatusta ja kansanedustajien määrää, puoluesihteeri Marko Varajärvi sanoi kampanjan julkistustilaisuudessa torstaina.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai 8,1 prosentin kannatuksen ja 14 kansanedustajaa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!