Lehtikuva/Markku Ulander

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mukaan Suomen talous-, työllisyys- ja velkaongelmat ovat ajautuneet poikkeuksellisen pahaan jamaan. Niiden ratkaisemiseen tarvitaan hänen mielestään yhteistyötä ja sopimista enemmän kuin vuosikymmeniin.

– Mitä vaikeammat ajat, sitä määrätietoisempaa johtamista ja laajempaa yhteistyötä tarvitaan.

Tiilikainen mielestä vakavassa tilanteessa vaalien jälkeen valtaan nousevan hallituksen on koottava työmarkkinajärjestöt yhteiskuntasopimukseen Suomen kurssin kääntämiseksi.

Ensimmäinen sauma yhteistyön nostamisessa on työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkovuodesta sopiminen. Siinäkin tarvitaan Tiilikaisen mielestä yhteistyötä hallituksen ja järjestöjen kesken.

– Kilpailukyky edellyttää suurta palkkamalttia. Toivon myös työmarkkinajärjestöjen sopivan keskeneräisistä työrauha-asioista.

Kolmikanta voi Tiilikaisen mukaan tulevaisuudessakin olla osa suomalaista yhteiskuntaa. Valtio saisi olla Tiilikaisen mielestä kolmikannassa aiempaa aloitteellisempi osapuoli. Lisäksi hän toivoo, että sopimusjärjestelmään voisi kytkeä nykyistä laajemmin paikallista sopimista.