Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan poliittisten järjestöjen yhteisjuhlissa laulettiin Horst Wessel, joka oli Saksan natsipuolueen tunnuslaulu 1930-luvulla.

Helsingin uudella ylioppilastalolla järjestettiin yliopiston poliittisten järjestöjen yhteiset sitsit viikko sitten tiistaina. Lauluvihkossa oli mukana Horst-Wessel-Lied, Saksan kansallissosialistisen puolueen tunnuslaulu 1930-luvulla. Kappale on nykyisin kielletty Saksassa.

Wikipedian mukaan laulussa sanotaan suoraan suomennettuna esimerkiksi, että ”Kadut vapaiksi ruskeille pataljoonille! / Katu vapaaksi Sturmabteilungin (SA:n) miehelle! / Jo miljoonat katsovat hakaristiin täynnä toivoa, /vapauden ja leivän päivä koittaa!”

Sitseille osallistunut Jaakko Rissanen vahvistaa, että laulu tosiaan laulettiin. Muuten osallistujia on vaikea saada kommentoimaan tapahtunutta.

Eräs paikalla ollut poliittisen järjestön jäsen ei halua kommentoida laulua julkisuudessa. Hän sanoo laulun päätymistä vihkoon ”inhimilliseksi erehdykseksi”.

Toinen sitsien osallistujista kirjoitti julkisessa päivityksessä Facebookissa, että ”valtaosa salista ei tiennyt, mikä laulu on kyseessä, ja lauloi korrektisti mukana”. Myöhemmin hän poisti päivityksensä.

ILMOITUS

Facebook-keskustelujen mukaan laulu olisi laulettu perussuomalaisten nuorten edustajan toivomuksesta.

Perussuomalaisten nuorten Helsingin toiminnanjohtaja Roger Kulmala, olitko paikalla sitseillä?

– Olin.

Selvitän tietoja, joiden mukaan Horst Wessel olisi laulettu perussuomalaisten nuorten vaatimuksesta. Osaatko sanoa tähän jotakin?

– En kommentoi asiaa.

Ihmiset huhuavat, että sitseillä olisi myöhemmin käyty nyrkkitappelu lauluun liittyen. Haluatko sanoa siitä jotakin?

– Missään nimessä ei ollut nyrkkitappelua, ei ainakaan minun tietääkseni.