Lehtikuva/Alexander Utkin

Boris Nemtsovin murha ei ole saanut lisävalaistusta.

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhan tilaajasta on esitetty monenlaista spekulaatiota. Venäjän viralliset tahot ovat sysänneet syytä kaikkialle muualle paitsi presidentti Vladimir Putinin hallintoon, jota taas monet Venäjän oppositiossa ja ulkomailla pitävät jopa todennäköisimpänä syyllisenä.

Yksi spekulaatioissa mainittu ehdokas tältä väliltä olisi Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov. Putin on antanut Kadyroville vapaat kädet johtaa Tšetšeniaa kuin omaa läänitystään vastineeksi lojaalisuudesta Venäjän johdolle.

Nemtsov on ollut yksi niistä, jotka ovat protestoineet Kadyrovin turvallisuusmiesten väkivaltaista toimintaa Moskovassa.

Yksi harvoista jäljellä olevista riippumattomista lehdistä, Novaja Gazeta kirjoitti selvityksessään toissa vuonna, että Tšetšenian sisäministeriön miehet näyttävät vuodesta 2011 lähtien saaneen rankaisematta syyllistyä murhiin ja sieppauksiin Moskovassa.

Joitakin Kadyrovin miehiä oli tuolloin pidätettynä tapausten johdosta, mutta heidät vapautettiin syytteitä nostamatta.

ILMOITUS

Viime vuoden toukokuussa Nemtsov esitti virallisen pyynnön turvallisuuspalvelu FSB:lle, jotta se tutkisi tiedot, joiden mukaan Kadyrovin kaartilaisia on soluttautunut Itä-Ukrainaan taistelemaan separatistien rinnalla.

Joulukuun 2010 oppositiomielenosoitusten jälkeen Kadyrov vaati, että Nemtsov olisi vangittava osallisuudestaan protestien järjestämiseen. Nemtsov puolestaan nimitti tuolloin Kadyrovia ”psyykkisesti hyvin sairaaksi mieheksi”.

Viralliset ”tutkintalinjat”

Nemtsovin murhan jälkeen Kadyrov ilmoitti Instagramissa, ”ettei ole epäilystäkään”, että läntiset tiedustelupalvelut ovat murhan takana tarkoituksenaan horjuttaa Venäjän vakautta.

Venäjän tutkintakomission tiedottaja Vladimir Markin vihjaisi samaan suuntaan esitellessään lauantaina virallisia ”tutkintalinjoja”. Hänen mukaansa yksi teoria on ”provokaatio maan poliittisen vakauden horjuttamiseksi”.

Markin vihjaili myös opposition voivan olla murhan takana marttyyrin saamiseksi. Hän sanoi, että ”ne joilla ei ole mitään rajoja poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi, saattoivat uhrata Nemtsovin”.

Edelleen Markin kertoi, että islamilaisen terrorismin mahdollisuutta tutkitaan. ”Itse asiassa on tietoja, joiden mukaan Nemtsov oli saanut uhkauksia johtuen hänen asenteestaan Charlie Hebdon journalistien tappamiseen tammikuussa Pariisissa”.

Markin sanoi myös tutkittavan murhan liittymistä ”Ukrainan sisäiseen tilanteeseen”, Nemtsovin liiketoimiin tai henkilökohtaisiin vihamiehiin.

Vähättelevät lausunnot

Vahvimpana vastaväitteenä sille, että Putinin hallinto olisi murhan takana, on esitetty opposition heikkous. Tämän näkemyksen mukaan murha on vain haitaksi Putinille, koska se kiinnittää huomiota oppositioon.

Esimerkiksi Putinin tiedottaja Dmitri Peskov puhui lauantaina hyvin vähättelevästi Nemtsovista. ”Kaikella kunnioituksella” Nemtsovin muistoa kohtaan, hän ei ollut minkäänlainen uhka Venäjän johdolle tai Putinille”, sanoi Peskov.

”Verrattuna Putinin suosioon” Nemtsov ei Peskovin mukaan ollut ”juuri sen enempää kuin tavallinen kansalainen”.

Nämä väitteet taas on kyseenalaistettu ihmettelemällä, miten varmasti turvallisuuspalvelun jatkuvassa seurannassa ollut Nemtsov saattoi joutua selvästikin ammattimaisen murhan kohteeksi.

Jos ja kun murha jää ratkaisematta, se kylvää joka tapauksessa pelkoa opposition keskuuteen.

Kireä ilmapiiri

Oppositiossa on esitetty vaihtoehdoksi Putinin suoralle syyllisyydelle hallinnon Venäjälle luomaa ilmapiiriä, jossa maltillinenkin oppositiotoiminta on alettu nähdä maanpetoksena.

Esimerkiksi oppositioaktivisti Ksenija Sobtšak kirjoitti, että olisi jopa ”vähemmän huolestuttavaa, jos Putin olisi määrännyt murhaamaan Nemtsovin”.

”Se olisi kauhea järjestelmä, mutta kuitenkin järjestelmä, hallittavissa oleva järjestelmä. Mutta valitettavasti minusta tuntuu, ettei näin ole. Ei ole putinia, joka antoi tappokäskyn. Mutta oli putin, joka rakensi hirvittävän terminaattorin ja menetti sitten sen hallinnan”, kirjoitti Sobtšak.