”Kansantuote kasvaisi melkein 12 miljardilla eurolla ja verotulot lisääntyisivät yli viidellä miljardilla.”

Puolueet ja poliitikot esittelevät lähiviikkoina leikkauslistoja. Gallup-suosikki keskusta esittänee noin 2,3 miljardin säästöjä ja kokoomus vielä enemmän. Tähän mennessä konkreettisimman listan on ehdottanut kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz, joka esittää 2,6 miljardin euron leikkauksia valtion budjettiin ennen muuta tulonsiirtoja pienentämällä.

Professori ja vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen Heikki Patomäki kääntää talouspoliittista keskustelua toiseen suuntaan ehdottamalla 6–7 miljardin elvytystä vuodessa julkisten investointien kautta, kunnes talouskehitys saadaan kääntymään.

Patomäen elvytyslistan lähtökohtana on julkismenojen kerroinvaikutus, joka pitkän taantuman, erittäin alhaisten tai negatiivisten korkojen, investointilaman ja korkean työttömyyden aikana on korkea. Zyskowiczin ja keskustan leikkauslistojen tuloksena kansantuote ja verotuotot alenisivat eivätkä ne auttaisi tasapainottamaan budjettia.

”Maksaa itse itsensä”

Patomäen seitsemän lisämiljardin ohjelmassa panostetaan koulutukseen ja hoivaan, infrastruktuurin, teollisuuden ja teknologian lisäksi.

”Tällaisen investointiruiskeen vaikutus kansantalouteen olisi positiivinen. Kansantuote kasvaisi (suhteessa kehitykseen, joka toteutuisi ilman investointiohjelmaa) melkein 12 miljardilla eurolla ja verotulot lisääntyisivät yli viidellä miljardilla. Lisäksi työttömyyden ja syrjäytymisen aiheuttamat kulut vähenisivät kenties parilla miljardilla, kenties enemmällä (100 000 työtöntä maksaa kenties 2 miljardia euroa)”, Patomäki kirjoittaa blogissaan .

ILMOITUS

Kun lisälainaa saa melkein nollakorolla, investointiohjelma maksaa itsensä takaisin absoluuttisesti, Patomäki toteaa. Lisäksi julkisen velan suhde BKT:hen alkaa pienentyä, koska BKT kasvaa.

Patomäen elvytyslistassa on kymmenen yksilöityä kohtaa. Miljardin hän kohdentaisi suoraan aiempien leikkausten perumiseen. Perusrakenneinvestointeihin suunnattaisiin lisää 1,25 miljardia. Täystyöllisyystavoitetta hän tukisi työtakuulla ja aktiivisella työllistämis- ja uudelleenkoulutusohjelmalla.

Patomäen elvytyslistalla on myös perustulo kahdessa vaiheessa niin, että lisäkustannukset verrattuna nykyiseen järjestelmään jäävät muutamaan sataan miljoonaan euroon vuodessa.