Porvariston hillitty charmi (Le Charme Discret de la Bourgeoisie, 1972) on espanjalaisen ohjaajamestarin Luis Buñuelin uran parhaimpia ja hauskimpia töitä. Buñuelin ja Jean-Claude Carrièren käsikirjoittama ranskalaistuotanto palkittiin vuoden parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarilla.

Kyseessä on kieli poskessa tehty, linjakkaasti hillitön irrottelu valtaeliitin kustannuksella. Satiiri ja musta komedia aseina porvariston kaksinaamaisuus pistetään halki, poikki ja pinoon – ei kun syömään! Toinen toistaan surrealistisemmat väännöt keskittyvät yhteisiin ateriointihetkiin. Ne keskeytyvät milloin mistäkin syystä.

Avain episodimaiseen elokuvaan ovat unet. Niiden näkijät ja kokijat vaihtuvat, mutta yhdistävä tekijä löytyy akselilla koti, uskonto ja isänmaa. Tilanteesta riippuen näkymät ovat hirtehisiä, irvokkaita, surkuhupaisia tai hilpeitä.

Osansa piikeistä saavat kirkko, poliisi, armeija sekä diplomaattikunta. Ensemble-filmin keskushenkilö on kuvitteellisen lattaridiktatuurin suurlähettiläs (Fernando Rey), ”siviilissä” merkittävä kokaiinikauppias.

Leffan jälkeen esitetään antoisa dokumentti sen tekemisestä ja Buñuelista vähän laajemminkin.

Porvariston hillitty charmi. Yle Teema lauantaina klo 21.00

Olipa kerran – Porvariston hillitty charmi. Yle Teema lauantaina klo 22.38