Lehtikuva/Patrik Stollarz

Borussia Dortmundin valmentaja Jürgen Klopp on päätoimensa ohella myös kysytty mainoskasvo. Useilla kanavilla on jo hyvän tovin pyörinyt klippi, jossa lentoemäntä metsästää koneesta löytyneiden autonavainten omistajaa kuuluttamalla asiasta turistiluokassa. Lentoemännän yllätykseksi hänen takaansa bisnesluokasta kurkistaa vekkuli Klopp ilmoittaen auton olevan hänen.

Mainoksen juju on tietenkin siinä, ettei menestyneen futisvalmentajan kuvittelisi ajavan tavallisella perheautolla vaan jollain hieman yläluokkaisemmalla ajopelillä. Ja tähän kauteen asti Kloppin keltamusta joukkuekin on ollut varsinainen tiimien mersu, voitosta voittoon kulkenut huippuviritetty vehje.

Kuluvalla kaudella kaikki on ollut toisin, ja liigan häntäpäässä majaileva Dortmund vaikuttaa yhtäkkiä mopoautolta ferrareiden seassa. Volkkarikin olisi ketterämpi.

Aivan kuin kotimaan kentät eivät saisi joukkuetta syttymään.

Mitä viime kauden kakkosille ja toissakauden mestareille oikein on tapahtunut? Vastaavaa romahdusta ei ole Saksassa nähty vuosikymmeniin. Pelkästään tilastoja analysoimalla pystyy jo havaitsemaan ykkösongelman: maaleja syntyy liian vähän. Keltamustat laukovat edellisten kausien tapaan erittäin herkästi, mutta laukausten laatu on kadoksissa.

Hyökkäyksen suurimman ongelman voi tiivistää kahteen sanaan: Robert Lewandowski. Puolalainen maalipyssy siirtyi ennen kauden alkua Dortmundista Bayern Müncheniin, eikä pätevää korvaajaa ole joukkueeseen löytynyt.

ILMOITUS

Paperilla Kloppin miehistön hyökkäys näyttää erittäin vahvalta: siirtoruletissa joukkue onnistui kaappaamaan Italian viime kauden maalikuninkaan Ciro Immobilen. Valitettavasti Immobile on vain aivan erityylinen pelaaja kuin Lewandowski: huomattavasti suoraviivaisempi rymistelijä kuin puolalainen, joka kykeni myös suojaamaan palloa ja siten rakentamaan peliä aivan eri tavalla.

Klopp onkin lähtenyt peleihin tavanomaisimmin kahdella kärjellä, pääasiassa istuttaen Pierre-Emerick Aubameyangin Immobilen rinnalle. Järjestelmä ei ole toiminut, vaan molemmat ovat hukanneet paikkoja käsittämättömän paljon.

Aivan susille menneen alkukauden jälkeen joukkueen sisälläkin vaikuttaa tapahtuneen jotain. Männäviikkoinen kotitappio Augsburgille paljasti kouriintuntuvasti, ettei kaikki ole kunnossa. Vierasjoukkueen mentyä johtoon keltamustat lamaantuivat ja lopettivat pelaamisen lähes kokonaan – ainoastaan kapteeni Mats Hummels tuntui jaksavan yrittää. Ottelun jälkeen fanikatsomo antoi suosikkiensa kuulla kunniansa, ja syystä. Esitys oli hengetön, mitä ei odottaisi sarjapaikastaan taistelevalta joukkueelta.

Ongelma on myös Kloppin tapa peluuttaa. Paitsi että systeemi ei nykyisillä pelaajilla toimi, vastustajat tuntevat sen liian hyvin ja osaavat iskeä. Tästä kertoo myös se, että muutokset pelitavassa näkyvät heti tuloksessa.

Viime viikonlopun Freiburg-ottelussa Klopp peluutti Immobilea yksinäisenä kärkenä, mikä toimi heti paremmin ja tuotti makeat kolme pistettä. Lisäksi Mestarien Liigassa peli on kulkenut niin, että joukkue on edennyt neljännesvälieriin asti. Kausi on siis ollut hämmentävän kaksijakoinen – aivan kuin kotimaan kentät eivät saisi joukkuetta syttymään.

Valoa tunnelin päässä on siis näkyvissä, ja kuten monet futisanalyytikot ovat todenneet, Dortmundin nippu on niin laadukas, että jossain vaiheessa niitä maaleja alkaa syntyä.

Keltamustat kohtaavat tänään kotonaan sarjataulukon huonommalla puolella majailevan Mainzin, mutta vielä tärkeämpi peli on edessä parin viikon päästä. Dortmund kohtaa Juventuksen Mestarien Liigassa, ja voisi kuvitella Kloppin poppoon haluavan tarjota faneilleen parasta – tätä herkkua kun ei näillä näkymin ensi vuonna ole tarjolla.

Viikon vakiorivi koostuu FA Cupin, Championshipin ja Espanjan La Ligan otteluista. Spanskimatseissa viime peleissään takellelleet suuruudet kohtaavat kotonaan selkeät altavastaajat, Sevilla Cordoban ja Real Madrid Deportivon. Real kärsii loukkaantumisista: sairastuvalla ovat sekä Sami Khedira, James Rodriguez, Sergio Ramos, Pepe että Luka Modric. Deportivo ei ole liigan heikoin nippu, mutta tasoero valkopaitaiseen kotijoukkueeseen on silti valtava. Isketään kuitenkin varmuudeksi raksivarmistus.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 14.2. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(2), 1(2), 2, 2(X), 1, 2, 1, 2(X), 1(X), 1, 2, 1, 1(X).