Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Itsenäisyyspäivän Lähiöst linnaan -mielenosoituksen selvittämistä vaikeutti poliisin mukaan vahingontekijöiden naamioituminen sekä pakeneminen tekopaikalta.

Itsenäisyyspäivänä 2014 Helsingissä järjestettiin kapitalismikriittinen Lähiöst linnaan -mielenosoitus, jossa 300-500 ihmisen joukko liikkui Itäkeskuksesta Eiraan ja vahingoitti ikkunoita, lipputankoja, mainoksia ja autoja sekä otti yhteen mellakkapoliisien kanssa.

Poliisi otti kiinni 13 mielenosoittajaa, joita epäiltiin muun muassa mellakoinnista ja vahingonteosta. Tapahtuman tutkinta on nyt valmistunut. Mellakkaepäilyt raukesivat tutkinnan aikana.

Rikoslain mukaan mellakoinnista voidaan rangaista henkilöä, joka ”väkijoukon selvästi aikoessa käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai aiheuttaa omaisuuteen kohdistuvaa huomattavaa vahinkoa osallistuu teoillaan väkijoukon toimintaan ja jättää tällöin noudattamatta toimivaltaisen viranomaisen laillisessa järjestyksessä antaman hajaantumiskäskyn”.

Tutkinnanjohtaja Jari Illukka Helsingin poliisilaitokselta, miksi mellakkaepäilyt raukesivat?

– Mellakka-rikosnimikkeen tunnusmerkistö edellyttää hajaantumiskäskyn antamista. Käskyn jälkeen toiminnan täytyy edelleen olla tunnusmerkistön mukaista, eli väkijoukko käyttää väkivaltaa tai rikkoo omaisuutta.

ILMOITUS

–Tutkinnassa ei saatu osoitettua, että rikosnimikkeen tunnusmerkistö olisi täyttynyt, mutta kylläkin yksittäisiä tekoja, jotka sinänsä kuuluvat mellakan tunnusmerkkeihin.

Voiko tässä tulkita, että poliisi unohti antaa hajaantumiskäskyn?

– En voi siihen ottaa kantaa. Se on operatiivisen tilanteen tapahtumia.

Paljastuiko tapahtuman tutkinnassa yllätyksiä?

– Sen voi sanoa, että aktiivisimmat tekijät tässä olivat naamioituneita eivätkä jääneet verekseltään kiinni, kun paikkoja rikottiin. Se tuo haastetta rikoksen selvittämiseen näin jälkikäteen.

– Edelleen on jonkin verran kuvia töhrijöistä, joita pyritään selvittämään.

Poliisi antoi tapahtumasta sakkoja noin 20 kappaletta. Rikosnimikkeitä olivat niskoittelu poliisia vastaan, virkamiehen vastustaminen, laiton naamioituminen, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito, lievä vahingonteko ja huumausaineen käyttörikos.

Rikosilmoituksia vahingonteoista tehtiin 55 kappaletta. Ajoneuvoille aiheutui vahinkoja noin 15 000 euron edestä ja kiinteistöille 55 000 euron verran. Yhteensä mielenosoituksen yhteydessä tehdyistä vahingonteoista koitui poliisin mukaan noin 70 000 euron aineelliset vahingot.