Lehtikuva/Vesa Moilanen

Presidentin neuvonantaja haukkui nyt Sami Lotilan Kremlin käskyläiseksi.

Kansan Uutisia ja monia muita suomalaisia lehtiä avustava toimittaja Sami Lotila on joutunut Viron presidentinkanslian uusimman sanallisen hyökkäyksen kohteeksi. Viime viikolla Viron presidentin neuvonantaja Iivi Anna Masso kehotti boikotoimaan Ylen pitkäaikaista avustajaa Risto Vuorista, koska tämä ”kiihottaa Kremlin propagandaa”.

”Viro on demokraattinen maa, joka kunnioittaa sananvapautta ja puolustaa vapaata mediaa. On kummallista, että Viron presidentin kansliasta annetaan tällaisia boikottisuosituksia”, boikottikehotusta kommentoi Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Viime perjantaina Masso julkaisi Delfi-uutisportaalissa pitkän informaatiosotaa käsittelevän kirjoituksen, jonka maalitauluna oli erityisesti Johan Bäckman hengenheimolaisineen, mutta heihin hän liitti myös Sami Lotilan, ”joka herjasi Viroa myös suoraan virolaislehdissä”.

”Suomelle kiusallinen vihaajajoukko”

Masso jatkoi, että ”heidän yhteydestä Kremliin ei ole suoraa tietoa, viestien sisältö ja tyyli vain ovat hyvin samanlaisia kuin Bäckmanilla. Suoranaiset valheet sekoitetaan valikoituihin tosiasioihin lisätäkseen niiden uskottavuutta, ihmisistä ja organisaatioista luodaan epämiellyttävä ja epäluotettava mielikuva. Tämän hyvin pienen vihaajajoukon olemassaolo on Suomelle ilmeisen kiusallista. Viron ja Suomen väliset suhteet ovat erinomaiset, yhteistyötä on valtavasti joka alueella kulttuurista tietoteknologiaan”.

Lehtijuttujen lisäksi Lotila kirjoittaa Todellinen Tallinna -blogiinsa.

ILMOITUS

”Sen tyyli, sävy ja sisältö ovat niin tuttuja. Blogi on puhdasta Viron-vastaista propagandaa, se on valheellinen, vääristelevä, panetteleva, ilkeä, vihainen.”

Uhka Viron turvallisuudelle

– Minua aina naurattaa, kun luen miten ulkomaiset toimittajat valittavat työnteon vaikeutta Venäjällä. Täällä Virossa kriittisellä toimittajalla on monin verroin vaikeampaa. Toimiminen täällä on suorastaan pähkähullua, Lotila vastaa Masson esittämiin moitteisiin.

Hän kertaa tulleensa kerran heitetyksi ulos maasta, ulkoministeriön syöttäneen Viron mediaan jutun, että hän toimii laittomasti maassa ja vuonna 2011 Viron puolustusvoimien komentaja Ants Laaneots nimesi puheessaan toimittaja Sami Lotilan uhkaksi Viron turvallisuudelle.

– Pyytämistäni haastatteluista saan nykyään noin puolet. Työni vuoksi minut on hakattu, minua on uhkailtu satoja kertoja puhelimessa ja netissä, minusta on tehty Viron televisioon dokumenttiohjelma (tosin ilman minua), jossa minut leimattiin Viron-vihaajaksi.

”Olen Viron luetuin kolumnisti”

Lotila sanoo, ettei kukaan ole Virossa koskaan osoittanut yhtä ainutta virhettä jutuissaan.

– Kolumnieni ja blogitekstieni tyyli on toki räväkkä, ja tulee olemaan jatkossakin. Olen Viron historian luetuin ja kommentoiduin kolumnisti, mikä taitaa olla ulkomaalaiselle toimittajalle aika hyvä saavutus. Kirjoitan tekstini suoraan viroksi.

Presidentinkanslian tuoreen hyökkäyksen takana on Lotilan mielestä virallisen Viron pelko siitä, että joku valottaa ulkomaille todellista Viroa, joka ei olekaan vauras, menestynyt, edistyksellinen ja suvaitsevainen vaan köyhä, kahtiajakautunut, menneessä elävä ja toisinajattelijoita vainoava.

– Fakta on se, että virolaiset eivät kestä kritiikkiä. Se on myös yksi keskeinen syy, mikä estää Viroa kehittymästä omin voimin.

Lotilan toimittama kirja Todellinen Tallinna – kriittinen matkaopas Tallinnaan ja Viroon ilmestyy Suomessa huhtikuussa.

– Aion pitää julkaisutilaisuuden Tallinnassa, mutta ehkä minut on karkotettu maasta jo sitä ennen. Viron presidentti pystyy siihen mahtikäskyllään.

Kansan Uutisiin Lotila on kirjoittanut Virosta käynnissä olevasta muuttoaallosta, maan rakennusalasta ja viimeksi puolustuskyvystä.