Perussuomalaisten viime viikolla julkaisema maahanmuuttopoliittinen ohjelma on Suomen Pakolaisavun mukaan täynnä virheitä.

Perussuomalaiset aloittaa maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa väitteellä siitä, että turvapaikanhausta olisi tullut merkittävin siirtolaisuuden väylä Eurooppaan.

Euroopan lähialueiden konfliktit lisäsivät viime vuonna turvapaikanhakijoiden määrää, mutta vain noin 13 prosenttia kaikista EU-maihin muuttaneista siirtolaisista oli turvapaikanhakijoita, Suomen Pakolaisapu korjaa.

Suomessa suhde on samaa luokkaa, kun mukaan lasketaan myös kiintiöpakolaiset. Suurimmat syyt Suomeen muuttoon ovat edelleen perhesiteet, opiskelu ja työ.

– Maailman pakolaisista 86 prosenttia on kehitysmaissa, heistäkin suurin osa oman kotimaansa rajojen sisäpuolella. Euroopassa pakolaisista on vain 3,6 prosenttia, Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen muistuttaa.

Perheenyhdistämistä kiristetty Suomessakin

Perussuomalaiset esittelee ohjelmassaan Hollannin ja Tanskan tekemiä tiukennuksia perheenyhdistämiseen, mutta jättää kertomatta, että myös Suomessa on tehty merkittäviä kiristyksiä.

ILMOITUS

Nykyään perheenkokoaja ei voi enää laittaa hakemusta vireille Suomesta käsin, vaan se on tehtävä lähetystössä ulkomailla henkilökohtaisesti. Edustustoverkostoa on supistettu juuri pakolaisten oleskelumaissa, joten matkat voivat olla pitkiä. Hakemuksen jättäminen vaatii myös laillisen oleskelun maassa, mutta passin tai viisumin hakeminen on monelle pakolaiselle mahdotonta.

Näiden muutosten jälkeen perheenyhdistämishakemusten määrä romahti 70 prosenttia.

Myös ehtoja on kiristetty niin, että lapsen tulee olla vielä alle 18-vuotias, kun päätös perheenyhdistämisestä tehdään. Tämä on johtanut siihen, että vuonna 2013 vain yksi turvapaikan saaneen lapsen vanhempi pääsi Suomeen.

Suomi hyötyy maahanmuutosta enemmän kuin maksaa siitä

OECD:n mukaan Suomi hyötyy taloudellisesti maahanmuutosta enemmän kuin se siitä maksaa. Perussuomalaiset haluaa kehittää tilastointia niin, että maahanmuuttajille maksettava sosiaaliturva tulisi näkyviin.

– Perussuomalaisten ajatuksen pohjana tuntuu olevan, että kaikki veronmaksajat ovat suomalaisia. Myös maahanmuuttajat osallistuvat veronmaksuun, jolloin heillä on oltava yhtäläinen oikeus myös sosiaaliturvaan, Lehtinen sanoo.

Perussuomalaiset ovat jo vuosia vaatineet, että ihmisiä autetaan siellä missä he ovat. Tämä vaatimus toistuu tuoreessa ohjelmassa pakolaisten kohdalla. Silti puolue ajaa kehitysyhteistyön leikkauksia, Pakolaisapu huomauttaa.

– Kehitysyhteistyöllä ehkäistään konflikteja, mutta se ei yksin riitä. Kehitys ei lopeta siirtolaisuutta – pakolaiset liikkuvat koska on pakko, Lehtinen sanoo.