Sirpa Koskinen

Syrizan vaalivoitto sai EU-vaaleissa menestyneen Erno Välimäen muuttamaan mielensä.

Vaaliasetelmat kirkastuivat kertaheitolla Satakunnassa, kun EU-vaaleissa menestynyt porilainen Erno Välimäki päätti lähteä ehdokkaaksi ja kun viime kunnallisvaaleissa ääniä Porissa haravoinut Tapio Furuholmin lopulta vahvisti ehdokkuutensa, jonka hän hyllytti loppuvuodesta.

– Lähdemme hakemaan vaalivoittoa. Vasemmistoliitto sai EU-vaaleissa ensimmäisen kerran pitkästä aikaa vaalivoiton. Tätä tietä jatketaan, totesi metallin pääluottamusmies Erno Välimäki. Hän järjesti Tapio Furuholmin ja Oili Heinon kanssa ehdokasasettelua ja vaaliteemoja käsitelleen tiedotustilaisuuden keskiviikkona Porissa.

Vasemmistoliiton lista on nyt yhtä nimeä vailla valmis Satakunnassa.

Irti leikkauspolitiikasta

Vaalitilannetta Välimäki luonnehtii herkulliseksi.

– Minulla on sellainen olettama, että siellä on melkoinen määrä uusia ääniä tulossa. Aallonharjalla surffannut kokoomus tulee nyt ryminällä alas, ja näyttää siltä, että se jää yhden kansanedustajan puolueeksi täällä, Välimäki sanoo ja arvelee, että yllätyksiä on luvassa muidenkin puolueiden, esimerkiksi demareiden, kannatuksessa.

ILMOITUS

Vaaliteemoista tärkeimpänä Välimäki pitää sen oikeiston hellimän väitteen kiistämisen, että leikkauspolitiikkaa olisi välttämätöntä.

– Etelä-Euroopassa on kokeiltu tätä kiristys- ja kuristuspolitiikkaa. Lopputuloksena on ollut miljoonia köyhiä työttömiä. Syrizan vaalivoitto Kreikassa avaa ihmisten silmiä sille, että leikkauspolitiikalle on vaihtoehtoja, sanoo Välimäki.

Myös Tapio Furuholm pitää Syrizan signaalia, sitä että äänestämällä voi vaikuttaa, tärkeänä Suomen vaaleissa.

– Kansalaiset ovat kovalla protestimielellä. Se näkyy ihmisten keskuudessa joka päivä. Ihmiset ovat raivoissaan heihin kohdistuvista säästöistä ja leikkauksista, Porin kaupungin tiedotuspäällikkönä toimiva Furuholm toteaa.

Hän nosti vaaliteemojen kärkeen köyhyyden ja pienituloisuuden.

Oili Heinon vaaliteemat keskittyvät työhön ja työstä saatavaan riittävään toimeentuloon.

– Tärkeää on myös se, että julkiset palvelut ovat kaikkien saataville, korostaa kiinteistöpalvelupäällikkö Heino.

Miksi vasta nyt?

Ehdokkaita eduskuntavaaleihin on etsitty Satakunnassa jo viime kesästä asti. Viime viikkoon asti Erno Välimäki kieltäytyi. Eilen hän luetteli kolme asiaa, jotka tekivät lopulta mahdollisiksi harkita uudelleen ehdokkuutta.

– Ensinnäkin päätin aikanaan, etten halua mukaan kisoihin ja siksi lupauduin Jari Myllykosken vaalipäälliköksi.

Viime viikolla Myllykoski kuitenkin pyysi Välimäkeä harkitsemaan ehdokkaaksi lähtemistä.

– Näin Jari vapautti minut lupauksestani ja saatoin harkita asiaa uudelleen, Välimäki kertoo.

Toinen ehdokkuuteen vaikuttanut asia oli hänen mukaansa Kreikan Syrizan upea vaalivoitto, joka osoittaa, että ihmiset pystyvät vaikuttamaan äänestämällä.

Kolmantena asiana Välimäki nimeää sen, että hän sai ehdokkuudelleen kotijoukkojen tuen.

– Vaimo lupasi tukea minua tässä väännössä.

Miksi viivyttely?

Furuholm allekirjoitti ehdokaspaperin kesällä ensimmäisenä. Sitten loppuvuodesta hän jäädytti ehdokkuuden aina tähän viikkoon saakka.

Syytä tähän hän lähtee selvittämään muistuttamalla puheesta, jonka hän piti viime puoluekokouksessa.

– Sanoin, etten suostu näkemään ristiriitaa siinä, että meillä on vahva ay-siipi ja toisaalla punavihreät ihmiset. Tunnen kuuluvani molempiin. Olen vankka ay-liikkeen toiminnan kannattaja, mutta en näe siinä mitään ongelmaa, että esimerkiksi energiapolitiikassa tukeudutaan kotimaiseen uusiutuvaan energiaan eikä lähdetä ydinvoimaseikkailuihin. Tätä siltaa haluan olla rakentamassa.

Furuholm sanoo viivytelleensä ehdokkuuttaan varmistaakseen, että listasta saadaan monisärmäinen, että siinä on sekä punavihreys että ay-siipikin vahvasti mukana.

Porilaisia ehdokkaita Satakunnan listalla on Välimäen, Furuholmin ja Heinon lisäksi Aleksi Norman ja Raisa Ranta, raumalaisehdokkaat ovat Tuomo Grundström ja Riku Manninen. Muut ovat Jaana Karmala-Vanamo Kankaanpäästä, Petri Salminen Eurasta, Jari Myllykoski ja Terttu Viinamäki Nakkilasta, Leila Mäkinen Harjavallasta sekä Aarre Välimäki Karviasta.

Leikkauspolitiikalle on vaihtoehto

Kommentit