Keskustelua kansallissosialistien kanssa marssivan Timo Hännikäisen julkaisemisesta on jo kutsuttu kirjasodaksi.

Savukeidas-kustantamo julkaisee tässä kuussa kirjailija Timo Hännikäisen uuden esseekokoelman, joka käsittelee mieheyttä konservatiivisesta näkökulmasta. Kirja on herättänyt kiivasta keskustelua nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa, ja erityisesti kustantaja on saanut julkaisupäätöksestä kritiikkiä.

Hännikäisen kirjasodaksi kutsuma kiista alkoi, kun anarkistien Takku-sivustolla julkaistiin nimetön teksti, jonka mukaan Hännikäistä ei pitäisi julkaista. Kirjoittaja perusteli, että koska Hännikäinen on aktiivinen toimija uusfasistisessa liikkeessä, hänen julkaisemisensa on kustantajalta poliittinen teko.

Hännikäinen on popularisoinut radikaaleja konservatiiviajattelijoita, ollut mukana perustamassa äärioikeistolaista Sarastus-verkkolehteä sekä osallistunut pääpuhujana viime itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueeseen, jossa hän marssi yhdessä kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen aktivistien kanssa.

”Kirjojen kustantaminen on yhteiskunnallista toimintaa, ja kustantamalla, levittämällä ja mainostamalla Hännikäisen teoksia Savukeidas tarjoaa resurssinsa fasistisen liikkeen käyttöön, tiedosti sen tai ei”, tekstissä kirjoitetaan.

Ennennäkemätön palautevyöry

Takun tekstiä seuranneessa keskustelussa muun muassa tietokirjailija Olli Löytty ja kirjallisuudentutkija Jussi Ojajärvi liittyivät Savukeitaan ja Hännikäisen arvostelijoihin. Hännikäinen puolestaan syytti arvostelijoita sensuroinnista ja vertasi heitä kirjailija Salman Rushdien henkeä uhanneisiin muslimifundamentalisteihin.

ILMOITUS

”En ole koskaan aiemmin saanut niin paljon turpiin julkaisemistani kirjoista kuin Hännikäisen vielä julkaisemattomasta esseekokoelmasta. Sähköposti ilmoittelee vihapuhetta jatkuvasti”, Savukeitaan kustannuspäällikkö Ville Hytönen kirjoitti Facebookissa

Hytösen päivitystä seuranneessa keskustelussa Hännikäinen myönsi olevansa ”äärioikeistolainen poliittinen aktivisti” mutta kiisti, että hänen tekstinsä olisivat ”propagandan levittämistä”.

Muutama päivä aikaisemmin Hännikäinen kuitenkin kirjoitti Facebookissa: ”Tietenkin kirja liittyy ’poliittiseen projektiini’, mikä se sitten mahtaakaan olla.”

Lisäys kello 15.58: Jussi Ojajärvi julkaisi vastineen Hännikäisen väitteistä ja omasta roolistaan keskustelussa.