Lehtikuva/Emmanuel Dunand

Kreikan uusi hallitus ei aloittanut räväkästi pelkästään leikkausohjelman purkamista. Se uhkaa myös EU:n ja Yhdysvaltojen välistä TTIP-kauppasopimusta, jonka kahdeksannen kierroksen neuvotteluja käydään tällä viikolla Brysselissä.

– Kreikan parlamentti ei tule ikinä ratifioimaan TTIP-sopimusta, sanoi europarlamentista Syriza-johtoisen hallituksen varaministeriksi siirtynyt Georgios Katrougkalos maanantaina verkkolehti EurActivelle.

Katrougkalosin mukaan Kreikka tulee käyttämään veto-oikeutta ainakin, jos sopimus yritetään viedä läpi nyt neuvoteltavassa muodossa.

– Tämä ei ole lahja ainoastaan kreikkalaisille, vaan kaikille eurooppalaisille, varaministeri jatkoi.

Vaatii kaikkien hyväksynnän

Kansalaisjärjestöt ovat vastustaneet liian yritysmyönteisenä pitämäänsä kauppasopimusta. Ne pelkäävät muun muassa ruokaturvan ja ympäristön sääntelyn heikentymistä. Katrougkalosin mukaan Kreikan uusi hallitus jakaa nämä huolet, samoin kritiikin mekanismia kohtaan, jolla välimiesoikeus ratkaisisi riitatilanteet.

TTIP-neuvotteluiden arvioidaan kestävän vielä vuoden. Sen jälkeen kaikkien 28 EU-maan pitäisi hyväksyä sopimus, joten Kreikka voi yksin estää sen syntymisen. Myös Syrizan hallituskumppani itsenäiset kreikkalaiset vastustaa sopimusta.

Katrougkalosin mukaan neuvotteluita on alusta asti leimannut avoimuuden ja demokraattisuuden puute. Hän uskoo sopimuksen läpäisevän Euroopan parlamentin käsittelyn, koska oikeistoryhmä kannattavat sitä ja myös sosialidemokraatit ymmärtävät sen logiikan, vaikka heillä on varauksia.