Lehtikuva/Vesa Moilanen

Paavo Arhinmäen mukaan leikkauspolitiikan tulokset on nyt nähty. Syrizan murskavoitto on osoitus siitä, että ihmiset haluavat toisenlaista talouspolitiikkaa.

– Kun ovensuukyselyjen tulokset tulivat, niin kyllä tunnelma repesi ja alkoi aikamoinen katujuhla. Tsiprasin puhetta oli kuuntelemassa tuhansia ihmisiä.

Näin kuvailee Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki Kreikan parlamenttivaalit voittaneen Syrizan vaalivalvojaisia.

– Tämä oli murskavoitto Syrizalle ja merkittävä historiallinen käänne koko Kreikalle. Sotilasdiktatuurin loppumisesta lähtien kaksi korruptoitunutta valtapuoluetta on vuoron perään johtanut maata. Erityisesti pääministeripuolueena ollut Antonis Samarasin Uusi demokratia on ajanut maan tähän tilanteeseen.

– Syrizan vaalilause oli “annamme toivoa”. Nimenomaan siitä tässä on kysymys.

Ateenasta tavoitettu Arhinmäki sanoo, että Tsipras on realistinen seuraavien askelten suhteen, vaikka julkisuudessa maalataan muunlaisiakin kuvia. Syrizalla on edessään kuukausien neuvottelut ja työ.

ILMOITUS

– Tietysti Kreikan kansa on kärsinyt hyvin paljon leikkauspolitiikasta ja osa varmaan odottaa muutosta jo tänä aamuna.

Kreikan ongelma on koko Euroopan ongelma

Arhinmäki ihmettelee joidenkin Suomessa esittämää Syriza-kritiikkiä.

– Syriza on puolue, joka haluaa laittaa Kreikan korruption kuriin, kunnostaa verojärjestelmän ja huolehtia, että oligarkit ja miljardöörit maksavat verojaan. Silti jotkut haluavat tukeutua vanhoihin korruptoituneisiin puolueisiin, jotka ovat aiheuttaneet tämän kriisin.

Vaalitulos on Arhinmäen mukaan osoitus siitä, että ihmiset haluavat demokratian keinoin toisenlaista politiikkaa.

– Samaan aikaan, kun Kreikassa on kurjistettu ihmisten elämää, maan velka vain on kasvanut. Tämä on myös koko Euroopan ongelma: kun on leikattu, niin talouskasvu on hiipunut ja ihmisten epätoivo on lisääntynyt.

Arhinmäen mukaan Ateenassa on ollut paljon kansainvälisiä vierailijoita, jotka näkevät nyt mahdollisuuden tehdä Euroopassa toisenlaista talouspolitiikkaa.

Kyse ei ole vain vasemmistosta, vaan merkittävät talousasiantuntijat ovat tehneet talouskurin vastaisia ehdotuksia, jotka lähestyvät Syrizan ja muiden vasemmistolaisten näkemyksiä.

Humanitaarinen kriisi ykkösenä

– Suomessa on puhuttu lähinnä velkojen leikkaamisesta tai uudelleenjärjestämisestä. Puolitoista vuotta sitten Vasemmistoliitto sanoi, että Kreikan velkojen taso on nousemassa sellaiseksi, että maa ei niistä selviä, ja kaikki sen myöntävät, Arhinmäki sanoo.

Syriza ei ole ajanut lainojen täydellistä anteeksiantoa vaan velkojen uudelleenjärjestelyä ja osittaista leikkaamista.

– Kysymys on siitä, että jos Kreikka ajautuu selvitystilaan, mitä esimerkiksi Timo Soini tuntuu haluavan, menetetään kaikki rahat, jotka Kreikkaan on lainattu.

– Parempi on, että Kreikkaan saadaan työllisyyttä ja talouskasvua ja sitä kautta maa pystyy myös maksamaan lainojaan.

Kreikan kannalta kiireisintä on puuttua humanitaariseen kriisiin.

– Täällä on miljoonat ihmiset ilman julkista terveydenhoitoa, sadoilta tuhansilta on katkaistua sähköt kodeista ja saman verran on vapaaehtoisen ruokajakelun piirissä.

”Antaa toivoa isolle osalle Eurooppaa”

Voitonpuheessaan Tsipras julisti leikkauspolitiikan olevan historiaa.

– Kokoomuslaisen Uuden demokratian johdolla pieni- ja keskituloisilta on leikattu, ja suurituloiset ja rikkaat eivät ole joutuneet osallistumaan. Leikkaukset ovat kyllä edenneet, mutta verotuksen kuntoon laittaminen ja korruptiota vastaan taisteleminen on pahasti tökkinyt, Arhinmäki kuvailee Kreikan viime vuosia.

Seuraavaksi katseet kääntyvät Espanjaan, jonne Syrizan vaalit saattavat Arhinmäen mukaan heijastua. Lähes puolet espanjalaisista haluaisi vasemmistopuolue Podemoksen puheenjohtajan Pablo Iglesiaksen pääministeriksi.

– Isolle osalle Eurooppaa, kuten suomalaisille, jotka ovat joutuneet kärsimään talouskriisin hoidosta, vaalit antavat toivoa siitä, että tilanteesta on mahdollista nousta.

”Leikkauspolitiikan tulokset on nähty, seuraavaksi jotain muuta”

Voiko Vasemmistoliitto oppia jotain Syrizan jättimenestyksestä?

– Kreikan tilanne on täysin erilainen kuin Suomen. Osittain Vasemmistoliitonkin ansiosta Suomessa tehty politiikka ei ole ollut yhtä rajua.

– Suomi on ollut poikkeus suurimpaan osaan Euroopan maista. Kun muualla on leikattu työttömyysturvaa ja eläkkeitä ja kiristetty pienituloisten verotusta, näinhän Suomessa ei tehty sinä aikana, kun vasemmisto oli hallituksessa.

Arhinmäen mukaan on vielä vaikea sanoa, millaiset vaikutukset Syrizan voitolla on Suomen tuleviin eduskuntavaaleihin. Perussuomalaiset yrittävät tietysti kovasti tehdä Kreikasta vaalikysymystä. Puolue antaa ymmärtää, että Suomi menettäisi nyt lähes kaiken Kreikan suhteen.

– Tosiasiassa nykyisilläkään lainaehdoilla ei ainakaan kahdeksaan vuoteen olisi lainanlyhennyksiä ollut tulossa, Arhinmäki sanoo.

– Kyllä suomalaisten pieni- ja keskituloisten etu on se, että Kreikan ja koko Euroopan talous saadaan nousuun. Leikkauspolitiikkaa on harjoitettu ja sen tulokset nähdään. Jos ollaan tyytymättömiä, täytyy tehdä toisenlaista politiikkaa.