Syrizalla on neljän pilarin ohjelma kiireellisimmistä toimista, jos se saa hallitusvastuun sunnuntain vaalien jälkeen.

Vasemmistopuolue Syrizan kansanedustaja, 27-vuotias Irini Agathopoulou on Kreikan työnsä päättävän parlamentin nuorin jäsen.

Agathopoulou sanoo sähköpostihaastattelussa, että Syrizan voitto vaaleissa ei olisi käänne pelkästään Kreikalle vaan koko Euroopalle.

– Kreikka on ollut armottoman talouskuripolitiikan kourissa vuodesta 2009 alkaen. Sinä aikana ovat ennenaikaiset kuolemat ja itsemurhat nousseet ennätyslukuihin.

”Euroopan johtajat ymmärtävät jo, että Samaras on menettänyt pelin.”

– Hallitus on myynyt julkisen terveydenhuollon yksityiselle voitontavoittelulle. Se on tuhonnut sairaalamme ja terveyskeskuksemme. Kolmasosa kansasta on nyt sairausvakuutuksen ulkopuolella.

Agathopoulou muistuttaa, että työttömyys on ennennäkemättömällä tasolla. Koulutuksen rahoitusvaje on koko ajan kasvanut.

ILMOITUS

– Hallitus on vienyt parlamentissa läpi lakeja demokratian pelisääntöjä rikkoen. Sosiaalisia ja poliittisia oikeuksia on jatkuvasti rikottu ja poliisin väkivallasta kansalaisliikkeitä ja työtaisteluja vastaan on tullut arkipäivää. Suoranainen fasismi on saanut jalansijaa yhteiskunnassamme.

Nämä ovat Agathopouloun mukaan vain joitakin esimerkkejä siitä, miten uusliberalistinen politiikka on vaikuttanut Kreikan yhteiskuntaan.

Euroopan uusliberalistiset johtajat seuraavat Agathopouloun mukaan levottomina tulossa olevaa Syrizan voittoa, koska vallitseva linja EU:ssa on ajanut pääoman etua ja Euroopan vasemmiston nousu uhkaa tehdä siitä lopun.

– Syrizalle ja Euroopan vasemmistolle ihmiset ovat tärkeämpiä kuin yhtiöiden voitot. Viime vuosikymmeninä vasemmisto ei ole ollut riittävän tiukka vastustaja uusliberalismille; katsotaan vaikka TTIP:tä.

– Nyt tämä on nyt muuttumassa. Kuten Syrizan iskulause sanoo: ”Toivo on saapumassa, Kreikka on menossa eteenpäin, Eurooppa on muuttumassa”.

”Me olemme realisteja”

Agathopoulou kertoo, että Syrizan syyskuussa julkistama Thessalonikin ohjelma koostuu neljästä pilarista.

– Jokainen niistä sisältää kiireellisiä ja ehdottoman välttämättömiä toimenpiteitä maamme saamiseksi pois kriisistä.

Ensimmäisessä pilarissa esitetään sosiaalipoliittisia keinoja Kreikan humanitaariseen kriisiin vastaamiseksi.

Toisessa pilarissa on kyse talouden saamisesta uudelleen vauhtiin ja verotuksen oikeudenmukaistamisesta.

Kolmas pilari sisältää Syrizan suunnitelman työllisyyden elvyttämiseksi ja neljäs pilari koskee poliittisten instituutioiden demokraattista uudistamista.

Agathopoulou ennustaa, että Kreikan poliittinen maisema muuttuu vaaleissa dramaattisesti. Jotkut nykyisistä parlamenttipuolueista eivät enää ylitä äänikynnystä ja toisia tulee tilalle.

– Me teemme parhaamme taataksemme sen, ettei Kreikan tulevaisuus enää olisi Kreikkaa tuhonneiden käsissä. Olemme asettaneet joukon ehtoja sille, keiden kanssa ja miten voimme tehdä yhteistyötä.

Agathopoulou sanoo, että päivä päivältä enemmän näkyy Euroopan tiedotusvälineissä mielipiteitä, joiden mukaan Kreikan velkoja on leikattava ja Kreikan kanssa on neuvoteltava.

– Olen varma, että tämä ei ole sattumaa. Ne heijastavat muutosta Euroopan johtajien asenteissa. He ymmärtävät varsin hyvin, että heidän liittolaisensa, pääministeri Antonis Samaras on menettänyt pelin.

Syriza on Agathopouloun mukaan ehdottoman sitoutunut neuvottelemaan uudelleen Kreikan velat ja lisäämään sopimukseen kasvulausekkeen eli lainojen takaisinmaksun sitomisen talouskasvuun.

– Me olemme loogisia ja me olemme realisteja. Ja me todellakin odotamme samaa Euroopan johtajilta.