Lehtikuva/Sari Gustafsson

Toveri Alavuotunki purki tällä palstalla viime viikolla ansiokkaasti suomifutiksen kaikkien aikojen kabinettitalvea, jonka aikana sarjojen kokoonpanot ovat vaihdelleet kuin perussuomalaisissa valtuustoryhmissä. Paitsi että rumba heikentää luottamusta suomalaiseen futisjärjestelmään, eivät nopeat sarjatason muutokset ole seuroillekaan hyvä asia – vaikka suunta olisikin ylöspäin, kuten Tampereen Ilveksellä. Toki tilanne voi muuttua vielä hovissa, sillä Ykköseen pudotettu Mypa on valittanut päätöksestä.

Tupsukorvat sijoittuivat viime kaudella Ykkösessä kolmansiksi. Tuolloin pronssisija tuntui merkityksettömältä, mutta nyt päätöskierroksen podium-paikan varmistanut maalijuhla Viikinkejä vastaan nousikin arvoon arvaamattomaan.

Tampereella on pyritty määrätietoisesti kehittämään toimintaa koko Ilveksen ”uuden tulemisen” ajan: joukkuehan teki comebackin suomifutiksen kentille vuonna 2007 otettuaan käyttöönsä KooVeen paikan Kakkosessa. Kolmannella sarjatasolla Ipa palloili muutaman vuoden, nousten kaudeksi 2013 Ykköseen.

Pelaajat eivät kykene keskittymään täysipäiväisesti futikseen.

Ilveksellä on takanaan kunniakas historia mestaruuksineen ja Suomen cupin voittoineen, ja on ymmärrettävää, että joukkueessa halutaan edetä maltillisesti kohti tavoitteita ja vakiinnuttaa tamperelainen jalkapallo tauon jälkeen huipulle. Väkisin tulee mieleen, että nyt nähdystä kabinettinoususta saattaa olla projektille enemmän haittaa kuin hyötyä. Joukkuetta on rakennettu kauden jälkeen nimenomaan Ykkösen tasolle, ja sopimuspelaajien listaa tarkastellessa ei voikaan välttyä ajatukselta, että tämä nippu taistelisi tällä kaudella sarjanoususta pelaamalla.

Ilves vuosimallia 2015 on hyvä sekoitus kokemusta ja nuorta verta. Noin puolet ennakoidusta avauskokoonpanosta on pelannut itse asiassa tamperelaisessa liigajoukkueessa aikaisemminkin: sellaiset nimet kuin Antti Hynynen, Heikki Aho, Jonne Hjelm ja Jussi Kujala ovat tuttuja jo Tampere Unitedin kunnian vuosilta. Toisaalta taas joukkueessa on useita erittäin lupaavia nuoria pelureita, kuten junnumaajoukkueessakin esiintynyt Gullit Zolameso.

ILMOITUS

Nimilista ei kuitenkaan kerro kaikkea. Joukkue koostuu yhä pääasiassa divarimalliin puoliammattilaisista, joten pelaajat eivät kykene keskittymään täysipäiväisesti futikseen. Tämä ei tietenkään ole ainutlaatuista nykyisessä taloustilanteessa – esimerkiksi niin ikään tulevaksi kaudeksi liigaan noussut HIFK pelaa osin puoliammattilaisvoimin. Tältä osin nousijaseurat antavat kuitenkin tasoitusta liigan kärkipäälle.

Toinen mietityttävä asia on valmennus. Ilvestä koutsaa tällä hetkellä teeveestä tuttu Keith ”Keke” Armstrong, joka ei ole valmentanut työkseen kahdeksaan vuoteen. Eihän se pyörällä ajaminenkaan toki unohdu kun sen on kerran oppinut, mutta silti hieman arveluttaa. Viihdyttävä persoonahan Keke toki on edelleen, mutta miten on sitoutumisen ja nuorten pelaajien kehittämisen laita?

Toivoisi, ettei Tampereella päästettäisi mopoa keulimaan ja alettaisi ottaa menestyksennälässä turhia riskejä. Liigapaikan säilyttäminen on tässä tilanteessa aivan riittävä tavoite, eikä taloutta kannata päästää kuralle yhden puoliksi säkällä saadun pääsarjapaikan takia. Hämäläinen pidättyväisyys on seurajohdolle hyvä perusasenne.

Joukkueen tasoa liigajoukkueita vastaan päästään testaamaan jo tänään, kun tupsukorvat aloittavat liigacup-taipaleensa Kuopiossa KuPSia vastaan. Vaikka vierastankin ajatusta siitä, että joku kaupunki ”ansaitsisi” pääsarjapaikan, en silti malta olla toivomatta keltapaidoille onnistumisia. Tämä jo puhtaasti tasapainon vuoksi: kaksi liigaseuraa kiekossa samassa kaupungissa ilman vastapainoa kuningaslajin puolella on melkoinen epäsuhta. Jokohan alkaisi julkisten varojen käyttöönkin tulla rotia: kummasti löytyi kaupungilta pätäkkää joustokaukaloihin, mutta sitä lämmitettyä tekonurmea on huudeltu jo vuosikaudet…

Viikon vakiorivi koostuu FA-cupin ja Championshipin otteluista. Rivi haiskahtaa kotivoittopainotteiselta, ja kierroksen varmin sellainen löytyy kolmoskohteesta, jossa Chelsea kohtaa Ykkösliigassa pelaavan Bradfordin. Vierailijoilla on niin sanotusti tekemätön paikka, vaikka José Mourinho marssittaneekin kentälle b-miehistön.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 24.1. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(X), 1, 2(1), 1(X), 1, 1(X), 1, 1(2), 1, 2(X), 1, 1.