Keskuspankkitilin avaaminen antaisi ihmisille suuremman päätäntävallan siitä, mihin heidän varojaan käytetään.

Vasemmistofoorumi ehdottaa, että kaikille avataan tili keskuspankissa.

– Kyse olisi sähköisen käteisen eli keskuspankkireservien mahdollistamisesta kaikille, aloitteen kirjoittanut tutkija Patrizio Lainà sanoo. Tavallisetkin ihmiset voisivat pitää hallussaan käteisen sijaan keskuspankkireservejä.

Lainà sanoo raha- ja pankkijärjestelmän uudistamisen tulleen ajankohtaiseksi vuonna 2007 alkaneen globaalin talouskriisin jälkeen. Kriisi osoitti nykyisen järjestelmän olevan pielessä, joten järjestelmä on korjattava ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

– Keskuspankkitilin tarjoaminen kaikille vakauttaisi rahoitusjärjestelmää. Pankkeja ei tarvitsisi enää pelastaa tai talletuksia taata veronmaksajien rahoilla.

– Se myös antaisi ihmisille suuremman päätäntävallan, mihin heidän varojaan käytetään. Nykyään esimerkiksi ympäristöaktivisti saattaa tietämättään rahoittaa öljynporausta ja pasifisti aseteollisuutta.

ILMOITUS

Tällä hetkellä ainoa tapa olla varmasti osallistumatta tällaiseen rahoittamiseen on kieltäytyä pankkitilistä ja siirtyä käyttämään pelkkää käteistä. Käytännössä tämä on lähes mahdotonta, koska palkat maksetaan vain pankkitileille ja laskujen maksamiseen tarvitsee verkkopankin.

Lainàn ehdottama uudistus näkyisi arjessa esimerkiksi siten, että maksut ja tilisiirrot rekisteröityisivät välittömästi eivätkä parin päivän viiveellä kuten nykyään.

Aloite on luettavissa Vasemmistofoorumin sivuilla.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!