Lehtikuva/Fred Dufour

Ranskalainen taloustieteilijä Thomas Piketty sanoo, että Kreikan Syrizan ja Espanjan Podemosin kaltaisten puolueiden nousu on ”hyvä uutinen Euroopalle”.

Pikettyn mukaan Euroopan talous tarvitsee juuri tällaisia talouskuripolitiikan vastaisia puolueita, jotta voidaan kääntää heikoimpia kurittanut ja vauraimpia hyödyttänyt suunta.

Pikettyn näkemyksiä kuullaan ensi sunnuntaina esitettävässä tv-ohjelmassa, josta ennakkotietoja kertoi brittilehti Guardian. Piketty esiintyy ohjelmassa yhdessä Podemosin johtajan Pablo Iglesiasin kanssa. Piketty kertoo ohjelmassa, että hän on suostunut ryhtymään Podemosin taloudelliseksi neuvonantajaksi.

Pikettyn mukaan Syrizan talousohjelma ”voisi olla selvempikin”.

Piketty on tullut tunnetuksi toissa vuonna ranskaksi ja viime vuonna englanniksi ilmestyneellä kirjallaan 21. vuosisadan pääoma, joka käsittelee tuloerojen kasvua.

Talouskuri epäonnistunut

Piketty sanoo ohjelmassa, että vuodesta 2008 noudatettu talouskuripolitiikka on epäonnistunut. Euroopan maat ovat yrittäneet päästä irti budjettivajeistaan liian nopeasti, ja kansalaiset ovat kärsineet seuraukset.

ILMOITUS

Pikettyn mukaan on hyvä päästä eroon vajeista, mutta tämä on sovitettava talouden elpymiseen, jotta ei tapeta kasvua.

Piketty sanoo, että ”Ranskan äärioikeisto on paljon vaarallisempi kuin Syriza tai Podemos, jotka ovat eurooppamyönteisiä puolueita, mutta haluavat rakentaa toisenlaisen Euroopan”.

Pikettyn mukaan Syrizan talousohjelma ”voisi olla selvempikin”, mutta puoluetta on syytä tukea, koska se haluaa rakentaa demokraattisen Euroopan.

Piketty antaa tukensa Podemosin talousohjelmassa olevalle ajatukselle perustulon myöntämiseksi kriisistä eniten kärsineille.