Lehtikuva/Josep Lago

Uuden vasemmistopuolueen Podemosin johtaja Pablo Iglesias on ylivoimaisesti suosituin ehdokas Espanjan seuraavaksi pääministeriksi.

Radioasema Cadena Ser julkaisi perjantaina gallupin, jonka mukaan Iglesiasta kannattaa pääministeriksi 44 prosenttia vastaajista. Toisena on nykyinen pääministeri, konservatiivisen kansanpuolueen (PP) johtaja Mariano Rajoy, jonka jatkokausi sai 23 prosentin kannatuksen.

Useimpien muiden viimeaikaisten mielipidetiedustelujen tavoin myös Cadena Serin gallup nostaa Podemosin suosituimmaksi puolueeksi. Sille mitattiin 27,5 prosentin kannatus.

Podemos on viemässä ääniä muilta puolueilta, mutta ilmeisesti myös nostamassa äänestysaktiivisuutta. Analyysien mukaan yli kolmasosa sen kannattajista ei ole aiemmin äänestänyt.

Heittelyt eri gallupien välillä ovat Espanjassa suuria. Useimmissa Podemos on 2–5 prosenttiyksikköä kansanpuoluetta edellä. Joissakin kuitenkin PP on mitattu suurimmaksi, toinen vanha valtapuolue eli sosialidemokraattinen PSOE toiseksi suurimmaksi ja Podemos vasta kolmoseksi.

ILMOITUS

Podemos perustettiin viime keväänä ennen europarlamentin vaaleja.

Espanjan perinteinen vasemmistopuolue IU (Yhtynyt vasemmisto) saa gallupeissa nykyään suunnilleen viiden prosentin kannatuksen.

Espanjan parlamenttivaalit on pidettävä viimeistään joulukuun 20. päivänä tänä vuonna.