Jyväskylän kirjastopuukotustaukseen liittyvistä poliisin toimista on jätetty tutkintapyyntö eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Jyväskylän seudun sivistystyö ry (JsS) ja Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto (JYO) olivat yhtenä järjestäjätahona Jyväskylän kaupunginkirjastossa vuosi sitten pidetyssä Äärioikeisto Suomessa –kirjan kirjoittajien avoimessa yleisötilaisuudessa, jonka yhteydessä tapahtunutta puukotusta käsitellään tällä viikolla Jyväskylän raastuvanoikeudessa.

Tilaisuuden vastuullisina järjestäjinä JsS ja JYO jättävät eduskunnan oikeusasiamiehelle selvityspyynnön poliisin ja SUPO:n toimien selvittämiseksi puukotukseen liittyvissä asioissa.

”Kirjastoon tehty hyökkäys on maamme historiassa ainutlaatuinen. Siksi siihen liittyvät tapahtumat on hyvä selvittää”, perustelevat selvityspyyntöä opiston rehtorina tapahtuma-aikaan toiminut Irma Hirsjärvi ja JSS:n varapuheenjohtaja Matti Vesa Volanen.

Itä-Suomen ylioppilaslehden mukaan Suojelupoliisi oli saanut etukäteen tietoa Jyväskylän tilaisuuteen mahdollisesti kohdistuvasta uhasta, mutta tieto ei tullut Jyväskylän kaupunginkirjaston henkilökunnan eikä tapahtuman järjestäjien tietoon. Vaikka Supo oli ottanut uhasta yhteyttä Jyväskylän poliisilaitokselle, tieto ei ollut siirtynyt kenttätoimintaan.

Tilaisuuden järjestäjät pyytävät eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään, miksi Supo ei ottanut yhteyttä tapahtumanjärjestäjiin eikä kirjastoon kertoakseen mahdollisesta uhasta.

Tutkintapyynnöllä halutaan selvittää, mihin Jyväskylän poliisin sisällä jäi tieto uhasta, eli miksi sitä ei välitetty kenttävastaaville, ja kuka Jyväskylän poliisissa teki päätöksen olla ottamatta yhteyttä tapahtumanjärjestäjiin. Näin halutaan selvitys, onko kysymyksessä virkavelvollisuuden laiminlyönti.