Maskuliiniset merimiehet ovat olleet niin heteroiden kuin homojen mielestä seksuaalisesti vetovoimaisia. Miesten feminiinisyys on ollut vaikea pala monille homoille sekä heteroille – on sitä edelleen.

Tom of Finlandin piirroshahmot merimiehistä, moottoripyöräilijöistä, tukkijätkistä ja nahkaan pukeutuneista miehistä loivat uudenlaisen kuvan homomiehestä. Niiden maskuliinisuus ei kuitenkaan ollut Touko Laaksosen keksintöä, vaan ympäröivästä kulttuurista lainattua. Esimerkiksi agraarikulttuurissa työtä tekevissä miehissä nähtiin seksuaalista vetovoimaa – raskaat työt kävivät todisteena miehisyydestä.

Jussi Nissinen kertoo, että taiteilijana Touko Laaksonen oli kiinnostunut miehistä, jotka edustivat aikansa ideoita miehisyydestä.

– Kuten tukkijätkistä, sillä Laaksonenhan oli nuori agraariyhteiskunnan aikana, psykoterapeutti, sosiaalipsykologi Nissinen valtakunnallisesta Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelusta sanoo Postimuseon Tom of Finland -näyttelyyn liittyvällä luennolla.

Tosi mies oli myös ahkera, sillä työ oli ainoa keino elättää perhe – paitsi eliitille. Perheen perustaminen kuului ajan itsestään selvyyksiin.

– Myös homoseksuaaliset miehet menivät avioliittoon mieheytensä uskottavuuden säilyttämiseksi. Heillä oli sitten lisäksi salaisia suhteita miesten kanssa.

ILMOITUS

1960-luvulla hyvinvointiyhteiskunta oli rakenteilla, ja köyhyys väistymässä elintason lähdettyä kiihtyvään nousuun. Ei tarvinnut enää huolehtia lähimmäisen toimeentulosta samalla tavalla kuin ennen. Perheen perustamisenkin itsestään selvyys alkoi vähän säröillä. Kansalaisilla alkoi olla enemmän yksilöllisiä elämän polkuja.

– Myös homoseksuaalit uskalsivat jättäytyä naimattomiksi toteuttaakseen täysipainoisemmin homoseksuaalisuuttaan.

Feminiinisyys oli sopiva rooli homosuhteisiin

Yksilöllistymiskehityksen myötä osa homoista löysi itselleen uudenlaisen roolin, feminiinisen tavan ilmaista itseään. Homojen joukossa oli jo ollut feminiinejä miehiä, mutta sitä ei yleisesti ottaen pidetty kehuttavana ominaisuutena. Aiemmat homojen miesihanteet eivät eronneet heteroseksuaalien ihanteista. Jussi Nissinen sanoo, että feminiinisyys tarjosi homoille erillisen ja osin näkyvän alakulttuurin. Se erottui selvästi heteromiehisyyden malleista. Se antoi homomiehille vapauden ilmentää kaikissa miehissä olevia naisellisia puolia, mikä oli heteromiehille kiellettyä.

– Feminiini homo huomattiin myös hyvin helposti. Kun heitä oli enemmän eivätkä he peitelleet feminiinisyyttään, syntyi mielikuva homouden ja feminiinisyyden yhteen kietoutumisesta, Nissinen kertoo.

Feminiininen käytös hävetti 60-luvulla monia homoja. Ja toisia oudoksutti.

– Touko Laaksonen otti siihen taiteessaan selvästi etäisyyttä. Hän oikeastaan kouli kuvaamistaan hahmoista pois kaiken mahdollisen naismaisuuden samalla säilyttäen heidän leikillistä poikamaisuuttaan.

Aiotteko kukkakauppiaaksi?

Feminiinisyys on pitänyt pitkään pintansa miehelle sopimattomana ominaisuutena. Vielä ainakin 80-luvulla silloin armeijan kutsuntojen yhteydessä pidetyssä psykologisessa testissä kysyttiin kummallisuuksia nuorilta miehiltä. Esimerkiksi, että ovatko he koskaan halunneet ryhtyä kukkakauppiaiksi.

– 90-luvulla alkoi nousta voimakkaammin esiin ajatukset sukupuolen moninaisuudesta, mikä sitten näkyi myös ulkoisissa olemuksissa. Niin valtaväestön kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuudessa on yhä enemmän tilaa luoda persoonallista tyyliä.

Sukupuolen moninainen ilmentäminen sallitaan yhteiskunnassa kuitenkin paremmin joidenkin keskuudessa kuin toisten. Nissinen huomauttaa, että miehen naismaista käyttäytymistä pidetään edelleen paikoin huvittavana. Kenties Perussuomalaiset vetävät maskuliinista imagoa ihailevia miehiä (ja naisia) puoleensa enemmän kuin vaikkapa Vihreä liitto.

– Ammattikoulussa homoseksuaalisuuden esiintuominen ja sen ilmentäminen on paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi taidelukiossa. Joskus myös totesin, että ahdistuneimmat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen jäsenet tulevat lestadiolaisilta alueita tai paperitehdaspaikkakunnilta.

Entä missä viipyvät eroottiset lesboikonit ja niiden tekijät? Tähän asti eroottiset naishahmot ovat kertoneet naisten seksualisoimisesta ja miesten alistavista katseista. Samojen hahmojen käyttäminen voimauttavina kuvina lienee hyvin vaikeaa, monella tapaa. Tom of Finland toi ylpeänä esiin miesten välisen seksuaalisuuden. Naispuolisten homoseksuaalien seksuaalisuuden kuvallinen ilmentäminen lienee vielä vallan kahleissa.

Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttely Postimuseossa 29.3. asti.