Suomalaisille futiksen ystäville oli tällä kaudella tarjolla harvinaista herkkua, kun HJK pääsi sinnikkään yrittämisen jälkeen vihdoin Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Edellisestä lohkovaiheen paikasta olikin ehtinyt vierähtää turhan pitkä tovi: Klubi pelasi Mestarien liigassa vuonna 1998, ja on siis edelleen ainoa eurocupien lohkovaiheessa pelannut suomalainen joukkue.

Vaikka Klubin visiitti Eurooppa-liigassa päättyikin lohkon kolmanteen sijaan, on raitapaitojen suoriutumiseen syytä olla tyytyväinen. Joukkue paransi peliään kuin se kuuluisa sika juoksuaan, eikä kotona otettuja voittoja Kööpenhaminasta ja Torinosta ole syytä vähätellä. Viimeisessä vierasottelussa Brüggea vastaan peli näytti hetkittäin jopa erinomaiselta.

On syytä muistaa, että HJK:n vuotuinen budjetti on aivan murusia verrattuna jo muihin samassa lohkossa pelanneisiin joukkueisiin. Siinä missä Klubi pyörittää toimintaansa noin miljoonalla eurolla vuodessa, pistää vaikkapa Brugge haisemaan viisitoistakertaisen määrän.

Nyt kannattaisi satsata kotimaisiin lupauksiin.

Pelien loputtua on hyvä pysähtyä miettimään, miten tästä eteenpäin, ja epäilemättä Klubin toimistolla onkin jo muutama kokousviineri syöty ja kahvikuppi juotu strategioita pähkäillessä. Näin sivustaseuraajan näkökulmasta muutama kysymys kaipaa vastausta.

Tälläkin palstalla on useasti hehkutettu sitä, miten suomalaisjoukkueiden menestykseen europeleissä kannattaa satsata, koska siitä koituu hyötyä koko suomifutiksen kentälle. Nyt on lupausten lunastamisen ja tihkumisteorian verifioinnin aika. HJK menettänee useita avainpelaajistaan ennen tulevaa kautta, mutta eurokiimasta heruneilla hilloilla ostaa helposti laatupelaajia tilalle.

ILMOITUS

Toivoa sopisi, että Klubissa katse käännettäisiin ulkomaiden lisäksi myös maakuntiin. Nyt kannattaisi satsata kotimaisiin lupauksiin, ja varaa olisi maksaakin. Tällä kaudella ilmasiltataktiikka toimi, ja monet kansainväliset vahvistukset, etenkin erinomaisen eurosesongin pelannut Gideon Baah, ailahteleva, mutta parhaimmillaan loistava Macoumba Kandji ja mainiosti paikkansa veräjänvartijana lunastanut Toni Doblas, kuuluivat joukkueen menestyksen takuumiehiin.

Ulkomaisilla kertakäyttöpelaajilla ei vain kovin pysyvää dynastiaa rakenneta, etenkin, kun budjetin rajallisuuden vuoksi hankinnoissa hyvällä tuurilla on turhan suuri rooli. Kannattaa muistaa, että Mestarien liigassa 1998 joukkueen runko oli kotimaista tuotantoa tihisineen ja kottiloineen.

Onnea tarvitaan myös karsintavastustajien arvonnoissa, ja hyvällä säkällä ratkaisupeleissä vastaan tulee joskus vielä Rapid Wienin (kuten menneellä kaudella) tai Metzin (kuten 1998) kaltainen kriisijoukkue.

Sekä joukkueen että fanien näkökulmasta olisi tärkeää olla sortumatta äärireaktioihin, vauhtisokeuteen tai ylenpalttiseen pessimismiin. Kulunut kausi näytti, että parhaimmillaan ja pienellä tuurilla suomalaisjoukkueilla on mahdollisuus pelata aivan tasaväkisiä otteluita eurooppalaisia keskitason seurajoukkueita vastaan.

Eurooppa-liigan lohkovaiheessa pelaavat ryhmät ovatkin suomalaisseuroille sopiva tason mittari ja siihen sakkiin muutaman vuoden välein yltäminen hyvä tavoite. Kuuta ei kannata taivaalta hamuta, vaan rakentaa joukkuetta määrätietoisesti resurssien rajallisuus tiedostaen.

Ihan oma kysymyksensä on Klubin ylivoimaisuus Suomen kentillä. Kovatasoista haastajaa kaipaisi Veikkausliigaan jo pelaajien motivaation takia. Kun iso osa liigapeleistä on Klubille nykyisellään kevyttä kauraa, voi hyppy europelien vaatimaan intensiteettiin olla turhan suuri.

Voisiko juuri liigaan nousseesta HIFKistä olla tulevaisuudessa haastajaksi? Paikallispeleissä ainakin tulee olemaan säpinää.

Lauantain vakiokierros koostuu Valioliigan ja Championshipin otteluista. Rivi haiskahtaa kotivoittopainotteiselta, mutta löytyy jokunen vierassuosikkikin. Etenkin kakkoskohteen Manchester United on saanut pelinsä rullaamaan, ja varsinkin maalivahti David de Gea on huippuvireessä. Aston Villa on toivottoman paikan edessä kotonaan.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 20.12. klo 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(x), 2, 1, 1, 1, 1, 1(2), 1(x), 1(2), 2, 1, 1(x), 1(x).

VIIKON VÄITE: Onnea Kotka! Honka ei sitten katastrofikauden päätteeksi onnistunut uusimaan liigalisenssiään, joten KTP on ensimmäisenä jonossa pääsarjaan. Kabinettipäätöksillä reilussa vuodessa Kakkosesta liigaan? Melkoinen stoori.