Niin sanottu tukahduttamislaki antaa viranomaisille ja hallitukselle täyden mielivallan.

Espanjan kongressi hyväksyi 12. joulukuuta kansalaisturvallisuuslain, kertoo The Local. Laki tunnetaan paremmin nimillä tukahduttamislaki (gag law, ley mordaza) ja anti-protestilaki.

Useissa Espanjan tiedotusvälineissä on arvosteltu lakia. Myös esimerkiksi The Guardian kirjoitti laista jo vuosi sitten.

Mustia listoja mielenosoittajista

Käytännössä uusi laki tekee protestoinnista rikollista, laillistaa viranomaisten ihmisoikeusrikkomuksia ja tekee niiden toteennäyttämisestä rikollista. Lisäksi se laillistaa viranomaisten kokoamat mustat listat esimerkiksi mielenosoitukseen osallistuneista.

Laki etenee vielä senaatin käsiteltäväksi, mutta siellä lakia ajaneella konservatiivisella Partido Popular -puoleella on selvä enemmistö. Kaikki muut puolueet ovat lakia vastaan.

Poliisin kuvaaminen 30 000 euroa

Laki on hyytävää luettavaa. Se antaa mahdollisuudet määrätä jättisakot muun muassa mielenosoituksiin osallistumisesta ja poliisin kuvaamisesta. Parlamentin edustalle luvatta kokoontumisesta voidaan tuomita 600 000 euron sakkoihin.

ILMOITUS

Poliisin kuvan julkaisemisesta voi joutua pulittamaan jopa 30 000 euroa. Saman verran voidaan sakottaa myös rauhanomaisesta viranomaisen tottelematta jättämisestä, epävirallisesta protestista, häädön vastustamisesta ja pankkien edustalle kokoontumisesta.

Etnistä profilointia ja karkotuksia

Oleskelemisesta sosiaalikeskuksissa ja taloissa, joissa on häätöuhka, voidaan määrätä 600 euron sakko. Hallitus voi myös halutessaan kieltää kaikenlaisen protestoinnin vedoten turvallisuuteen.

Laki myös antaa viranomaisille laajat oikeudet etniseen profilointiin ja ihmisten mielivaltaiseen ratsaamiseen. The Localin mukaan se kohtelee myös siirtolaisia entistä ankarammin mahdollistaen esimerkiksi paperittomien välittömät karkotukset.