Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa suunnitellaan psykiatrisen päivystyksen siirtämistä pois Auroran sairaalasta. Helsingin Vasemmistoliiton valtuustoryhmä päätti keskiviikkona, että se kannattaa psykiatrisen päivystyksen säilyttämistä Aurorassa.

Auroran psykiatrinen päivystys on tunnettu erinomaisesta matalankynnyksen ja täyden palvelun konseptista. Monelle mielenterveyspotilaalle Aurora symboloi turvallista ja helposti lähestyttävää palvelua. Tämä on ryhmän mukaan iso saavutus, sillä mielenterveyspotilaiden kynnys hakeutua hoitoon on usein korkea. Aurorassa on myös laaja tietotaito psykiatristen päivystyspotilaiden hoitamisessa, mikä on vaarassa kadota, jos päivystys Aurorassa lakkautetaan.

– Perustoimintaa hajauttamalla ei paranneta psykiatrista asiantuntemusta, päinvastoin. Kyse on inhimillisyydestä ja potilaan edusta ja oikeusturvasta, Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo toteaa.

Päivystyksen hajauttaminen Malmille ja Haartmaniin voi pahimmassa tapauksessa merkitä sitä, että potilaat jäävät heitteille.

Psykiatrisen potilaan arviointi vaatii lain mukaan erikoislääkäreiden arvion, jotta potilas voidaan tilanteen niin vaatiessa asettaa tarkkailuun ja potilaalle voidaan antaa asianmukaista hoitoa. Auroraan tulee jo nyt turhia M1-arvion saaneita, kun yleislääkäreillä ei aina ole riittävää asiantuntemusta arvioida potilaan tilannetta.

– Jos halutaan turvata somaattisen hoidon psykiatrinen tuki, voidaan satsata hyvin toimiviin konsultoiviin psykiatreihin Auroran lakkauttamisen sijaan.

Kommentit