Lehtikuva/Frederick Florin

”Protestoimme, kunnes TTIP ja CETA ovat historiaa.”

Kahdessa kuukaudessa EU:n ja Yhdysvaltojen välisiä kauppasopimuksia vastustavan itseorganisoidun kansalaisaloitteen on allekirjoittanut miljoona eurooppalaista. Aloitteen on pannut vireille Stop TTIP -koalitio, johon kuuluu yli 320 kansalaisjärjestöä, ammattiliittoa ja kuluttajaorganisaatiota 24:stä EU:n jäsenmaasta.

Aloite vastustaa TTIP ja CETA -sopimuksien varjolla toteutuvaa ”ennennäkemätöntä vallansiirtoa valtioilta kansainvälisille suuryrityksille”. Sopimukset uhkaavat arvostelijoiden mukaan viedä valtioilta oikeuden tuottaa ihmisiä ja ympäristöä suojelevaa sääntelyä. Vapaakauppasopimukset sallisivat yhtiöiden haastaa valtioita yritysjuristien muodostamaan välimiesoikeuteen, mikäli ne katsovat valtion lakien ja säädösten heikentävän suuryritysten mahdollisuuksia tehdä voittoa.

Stop TTIP- kampanjakomitean jäsenen John Hilaryn mukaan miljoona allekirjoitusta ennätysajassa on erityisen noloa Euroopan komissiolle, joka on toistuvasti pyrkinyt estämään kansalaisia vaikuttamasta tapaan, jolla neuvotteluja käydään sekä siihen, millaiseen tulokseen neuvotteluilla pyritään.

– Jean-Claude Junckerin tulisi ymmärtää, että vastustus vain kasvaa ja tulee johtamaan kummankin sopimuksen neuvotteluprosessien pysähtymiseen.

Komissio esti

Kesäkuun puolivälissä Stop TTIP -koalitio jätti rekisteröitäväksi hakemuksensa eurooppalaiseksi kansalaisaloitteeksi (ECI), jolla vaadittiin Euroopan komissiota keskeyttämään TTIP-neuvottelut ja jättämään CETA -sopimus allekirjoittamatta. EU:n sääntöjen mukaan yli miljoona allekirjoitusta keränneellä aloitteella Euroopan komissio voidaan velvoittaa harkitsemaan politiikkaansa uudelleen ja järjestämään julkisen kuulemisen EU-parlamentissa. Syyskuun alussa Euroopan komissio kuitenkin kieltäytyi hyväksymästä aloitetta rekisteröitäväksi.

ILMOITUS

Sen jälkeen Stop TTIP -koalitio jatkoi allekirjoitusten keräämistä omaehtoisesti ja se on vienyt rekisteröinnin hylkäämispäätöksen Euroopan tuomioistuimen arvioitavaksi.

– Euroopan komissio yrittää epätoivoisesti estää kansalaisia vaikuttamasta mihinkään ja herättämästä kriittistä keskustelua näistä vapaakauppasopimuksista. Emme hyväksy sitä. TTIP ja CETA uhkaavat demokratiaa, työntekijöiden oikeuksia, ympäristöstandardeja ja elintärkeitä julkisia palveluja. Kansalaiset haluavat vaikuttaa näitä koskeviin päätöksiin, ja niinhän heidän pitääkin. Jo miljoona kansalaista sanoo ”ei kiitos!” Kuinka monta tarvitaan lisää, ennen kuin Bryssel alkaa kuunnella? kysyy kansalaiskomitean jäsen Susan George.

Junckerille erityislahja 10.12.

Stop TTIP aikoo voimistaa protestiaan tulevien kuukausien aikana. Allekirjoitusten keräämistä jatketaan ja kehitteillä on monenlaisia luovia keinoja sopimusneuvottelujen esillä pitämiseksi.

Seuraava tempaus järjestetään jo 10. joulukuuta, jolloin Jean-Claude Juncker täyttää 60 vuotta.

– Erityislahjana toimitamme Junckerille hänen syntymäpäivänään jättikokoisen syntymäpäiväkortin, jossa on miljoonan eurooppalaisen allekirjoitukset. Ainahan poliitikot kehottavat kansalaisia osallistumaan aktiivisesti Euroopan politiikkaan. Tässä on nyt miljoona kansalaista tehnyt juuri niin. Nähdessään sen valtavan vastustuksen, joka näihin epädemokraattisiin sopimushankkeisiin kohdistuu kautta Euroopan, Junckerin olisi syytä puhaltaa 60-vuotispäivänsä kunniaksi sammuksiin näiden sopimusneuvotteluiden kynttilät. Miljoona allekirjoitusta on vasta alkua. Protestoimme, kunnes TTIP ja CETA ovat historiaa, komitean jäsen John Hilary sanoo.