Mirva Helenius

Vuoden 2014 Mr. Maahanmuuttaja tuli Suomeen yksin alaikäisenä turvapaikanhakijana. Nyt hän kulkee Vantaalla muiden maahanmuuttajanuorten rinnalla.

Suomen Pakolaisapu myönsi vuoden 2014 Mr. Maahanmuuttaja -palkinnon somalialaistaustaiselle nuoriso-ohjaaja Aadan Ibrahimille.

Vantaan Myyrmäessä sijaitseva R3-yhdistys toimii maahanmuuttajanuorten aseman parantamiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa ja ehkäisee syrjäytymistä. Aadan Ibrahim työskentelee järjestössä projektityöntekijänä nuorten parissa.

– Monet ovat opiskelleet omassa maassaan ja tulevat tänne kovalla höyryllä. Heillä on korkea motivaatio. Sitten selviääkin, että todistuksia ei hyväksytä, kielikurssille ei mahdu ja tämän lisäksi annetaan taloudellista tukea. Tämä kokonaisuus passivoi, Ibrahim kertoo.

Nuorten pitäisi heti maahan tultuaan päästä työharjoitteluun suomalaiseen ympäristöön. Kaikessa työssä ei tarvitse kieltä.

– Nuorten pitäisi heti maahan tultuaan päästä työharjoitteluun suomalaiseen ympäristöön. Kaikessa työssä ei tarvitse kieltä. Firmat on myös haastettava antamaan nuorille mahdollisuus, Ibrahim pohtii.

Mr. Maahanmuuttajana Ibrahim haluaa tuoda esille nuoria syrjäyttäviä esteitä. Hän nimeää kolme asiaa, jotka estävät nuorten pääsyä mukaan yhteiskuntaan: järjestelmän byrokraattisuus, kielikoulutuksen ongelmat ja asunnottomuus.

ILMOITUS

Nyt 29-vuotias Aadan Ibrahim oli 10-vuotias saapuessaan Suomeen turvapaikanhakijana.

Ibrahimin sisko tuli ensin Suomeen ja Aadan pari vuotta myöhemmin perässä. Suomeen tullessaan hän ei osannut kirjoittaa, mutta pääsi nopeasti mukaan tavalliseen kouluopetukseen.

Ibrahim haki perheenyhdistämistä muun perheensä kanssa, mutta prosessi tyssäsi rahaan: vanhemmat eivät taloustilanteen vuoksi päässeet Etiopiaan haastatteluun ajoissa.

Pakolaisten perheenyhdistämistä on viime vuosina entisestään tiukennettu.

– Ihmisoikeudet takaavat jokaiselle oikeuden perhe-elämään. Tällä hetkellä Suomessa tämä oikeus ei pakolaisten kohdalla toteudu, toteaa Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Ibrahim on saanut kiitosta taidostaan kohdata nuoria, ahkeruudestaan sekä nuorten vanhempien tukemisesta kasvatusvastuussaan.

– Palkitsemalla Ibrahimin haluamme muistuttaa, että vaikeistakin taustoista ponnistavat maahanmuuttajat osallistuvat yhteiskunnan rakentamiseen, Annu Lehtinen sanoo.

Suomen Pakolaisapu jakaa vuosittain Mr. Maahanmuuttaja -palkinnon ansioituneelle maahan muuttaneelle miehelle. Palkinto on myönnetty vuodesta 2012 lähtien. Tunnustuspalkinnon arvo on 1 000 euroa.