TTIP-sopimukselle mallina toimiva EU:n ja Kanadan välinen kauppasopimus eteni suuressa valiokunnassa.

Suuri valiokunta päätti 21. marraskuuta äänin 18–7 kannattaa EU:n ja Kanadan välisen kauppasopimuksen (CETA) edistämistä, kertoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki blogissaan.

Asiakirjavuodot kertovat, että erittäin kiistanalainen investointisuojamekanismi (ISDS) on olennainen osa myös CETA-sopimusta. Niin ikään on arvioitu, että TTIP:stä sorvataan sen kopio.

”Käytännössä neuvoteltu valmiiksi”

Arhinmäen mukaan kiistanalainen CETA-sopimus sisältää paljon riskejä ja uhkaa kasvattaa suuryritysten valtaa Suomessa ja EU:ssa.

– CETA-vapaakauppasopimusta on kritisoitu pitkälle samoista syistä, kuin EU:n ja Yhdysvaltain välistä TTIP-vapaakauppasopimusta. Neuvotteluja on käyty pitkään tiukasti suljettujen ovien takana. Tiedot suunnitelmista ovat tulleet kansalaisjärjestöille ja muille neuvottelujen ulkopuolisille tahoille lähinnä asiakirjojen vuotamisen kautta. Vasta voimakas kansalaisliikkeiden painostus on pakottanut EU:ta avaamaan neuvotteluja julkisuuteen, hän kirjoittaa blogissaan.

Arhinmäki huomauttaa, että CETA-sopimuksen merkitystä arvioitaessa on myös syytä muistaa, että Kanadassa toimii esimerkiksi lukuisten yritysten tytäryhtiöitä. Täten vaikkapa yhdysvaltalaiset emoyhtiöt voivat käyttää hyväkseen myös Kanadan kanssa tehtävää sopimusta.

ILMOITUS

– Vasemmisto on vaatinut TTIP- ja CETA-neuvotteluiden keskeyttämistä. CETA-sopimus on nyt käytännössä neuvoteltu valmiiksi. Suomen hallitus ja suuren valiokunnan enemmistö haluaa jatkaa CETA-sopimuksen hyväksymistä. Vasemmiston mielestä tämä on väärä linja.

Sopimusta ei ole vielä hyväksytty

Arhinmäki kertoo esittäneensä suuressa valiokunnassa Suomen kannaksi, että CETA:n voimaansaattaminen keskeytetään, kunnes on ratkaistu tämän ja vastaavan Yhdysvaltain kanssa neuvoteltavan sopimuksen merkittävät ongelmat, kuten ISDS.

Esitystä olivat kannattaneet vihreiden Anni Sinnemäki ja perussuomalaisten edustajat. Kokoomuksen, sosiaalidemokraattien, keskustan, RKP:n ja kristillisdemokraattien edustajat halusivat viedä sopimusta eteenpäin.

– CETA-sopimusta ei ole kuitenkaan vielä hyväksytty ja neuvottelut TTIP-sopimuksesta ovat kesken. Siksi tarvitaan Euroopan laajuista kansalaisten liikehdintää molempia sopimuksia vastaan, Arhinmäki lopettaa bloginsa.