Olipa kerran kansa, joka uskoi tasa-arvoiseen koulutukseen ja sivistykseen, terveydenhuoltoon ja sosiaalityöhön, neuvolaan, kirjastolaitokseen ja kuntien omaan työhön.

Viimeaikojen keskustelua kuunnellessa ei ole voinut välttyä siltä ajatukselta, että se kansa on hajonnut. Hyvinvointivaltion vakaat vastavoimat ovat päättäneet näyttää meille hyvinvointivaltion puolustajille, että kansakuntamme kivijalka on aikansa palvellut ja nyt hyvinvointivaltio joutaa jo romukoppaan.

Mitä tarjotaan tilalle?

24/7 auki olevaa businessyhteiskuntaa, jossa kaikki ovat itsensä työllistäviä pieniä tai keskisuuria yrittäjiä. Ne työt, jotka ennen hoidettiin kuntien tai valtion palveluksessa, tehdään paljon pienemmällä korvauksella yksityisesti. Julkisesta sektorista on tullut kaiken pahan alku ja juuri, ja nyt siitä halutaan eroon ja nopeasti.

Monella mittarilla mitattuna Suomi on menestystarina. Suomi rakennettiin yhteiskunnaksi, jossa jokaisella on jonkinlainen mahdollisuus selviytyä elämässä. Toisin kuin elinkeinoelämän lobbarit antavat jatkuvasti ymmärtää, Suomi kuuluu edelleen maihin joiden kilpailukyky on korkea. Instituutiot toimivat, innovoinnista saamme kiitosta, ja kaikkea kannattelee kaksi peruskalliota: terveys ja peruskoulutus.

Mistä siis syntyy tämä kiihko ja kiire?

ILMOITUS

Purkaa pitää, tehostaa ja kiristää, koska työtävieroksuvat, laiskat ja osaamattomat suomalaiset ovat johtaneet tämän maan pysyvään lamaan ja kauppataseet riippuvat ikuisessa alamäessä. Kyllä hyvinvointivaltion ja erityisesti julkisen sektorin on maksettava tästä mässäilystä. Kovemmin, tehokkaammin, korkeammalle – hyppää Suomi, hyppää!

Äläkä mene porvaria opettamaan kuinka yhteiskuntarauha ja vakaa maa säilytetään. Se on raaka bisnes mikä tätä maailmaa pyörittää, samako tuo kuka ne sota-ajat palvelleet ja maan rakentaneet hoitaa ja huolehtii. Jokainen on oman elämänsä seppä, siis pitäkööt kaikki vaivaiset ja huonomuistiset vain huolen itsestään. Viimeisten vuosien arvokkuudellakaan ei enää ole arvoa.

Ja mitä ne syrjäytyneet nuoret tai ongelmat lastensuojelussa – nehän on jo niin last season että! Puhutaan pian jostain muusta.

Tämä maa on luisumassa eriarvoistumisen ja vahvemmin pärjäävien maaksi, joissa heikoimmille ei ole tilaa. Kunnon kansalainen tekee tulosta.

Seuraavat eduskuntavaalit mittaavat pitkälti Suomen tulevaa suuntaa. Vahvasti näyttää siltä, että kansakuntamme on todellakin valmis antamaan valtakirjansa enemmistönä heille, joiden mielestä hyvinvointivaltio on tehtävänsä suorittanut ja voi kadota horisonttiin.

Sen pituinen se?

Ellemme halua, että hyvinvointivaltion menestystarina päättyy, on julkisen sektorin puolesta taisteltava nyt. Savotta odottaa.

Kirjoittaja on europarlamentin jäsen.