Johan Alén

Malmin lentoaseman puolustajat järjestävät tiistaina 18. marraskuuta kello 13 Eduskuntatalon edessä mielenosoituksen. Eduskuntaryhmille luovutetaan kansalaisadressi kentän säilyttämisen puolesta. Sen on allekirjoittanut lähes 70 000 ihmistä.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti lokakuussa, että valtio vetäytyy Helsinki-Malmin lentoasemalta syyskuussa 2016.

– Toteutuessaan tämä olisi suuri isku Suomen yleisilmailulle ja ilmailuteollisuudelle. Lentoliikenne on maailman nopeimmin kasvava liikennemuoto, ja kenttä on Helsingin kokoisessa kaupungissa välttämätön, Malmin lentoaseman ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen sanoo tiedotteessa.

Helsingin kaupunki haluaa kaavoittaa lentoaseman ja sen ympäristöä asuntorakentamiseen. Suunnitelmia ei ole vielä esitelty, mutta asukasmääräksi on tavoiteltu noin 25 000:ta.

– Helsingin kaupungilla on jo tällä hetkellä kaavoitettua, asuntokäyttöön tarkoitettua maata 140 000 ihmiselle. Tämä vastaa yli 25 vuoden asuntotarvetta, Hyvönen sanoo.

ILMOITUS

Suomen toiseksi vilkkaimman lentoaseman nykyisiä käyttäjiä ovat useat ilmailukerhot ja ilmailualan yritykset, Rajavartiolaitos sekä yksityiset lentäjät. Lentoasemaa kiertää asukkaiden suosima ulkoilureitti, ja paikallisen MaTaPuPu Birding Societyn kenttätutkimusten mukaan alue on esimerkiksi lintujen suosiossa. Myös Longinojan taimenpuro kerää vettä lentoaseman alueelta.

Mielenosoituksen ohjelmassa on sään salliessa laskuvarjohyppy ja viiden lentokoneen ylilentoja. Esille Eduskuntatalon eteen kuljetetaan ultrakevyt lentokone, jolta on poistettu siivet. Tapahtuman Facebook-sivuilla mukaan oli ilmoittautunut maanantai-iltapäivään mennessä noin 500 ihmistä.

Yle lähettää tapahtuman suorana verkossa Yle Areenassa.