Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vielä pari viikkoa sitten puolisentoista tuhatta suomalaista futisfania sai pureskella kynsiään: lennot ja majoitukset Unkariin Huuhkajien karsintapeliin oli varattu jo ajat sitten, mutta sisäänpääsy itse päätapahtumaan kävikin yhtäkkiä epävarmaksi. Syynä tähän oli kuukauden takainen Romanian ja Unkarin välinen karsintaottelu, jonka tapahtumien vuoksi UEFA harkitsi rangaistukseksi tyhjille katsomoille pelaamista. Suomi-fanien onneksi sanktiot olivat kohtalaisen lievät – sakkoja ja yhden katsomonosan sulkeminen – joten Pohjoiskaarteesta tuttuja kannatuslauluja kuullaan myös tänään Groupama Areenalla.

Edellistä karsintojen kierrosta voi vahvasti kaunistellen kutsua tapahtumiltaan värikkääksi. Toveri Alavuotunki ehti jo kaksi viikkoa sitten tällä palstalla ansiokkaasti purkaa Serbian ja Albanian välisen ottelun, jossa huomion varasti Suur-Albanian lippua kuljettanut pienoishelikopteri. Ymmärrettävästi varvin muut matsit jäivät tuon spektaakkelin varjoon.

Ilmapiiri illan pelissä saattaa olla aavistuksen kireä.

Unkarilaisia futisfaneja ei ole totuttu pitämään erityisen myllyalttiina huligaaneina. Kahden Budapestin huippuseuran, Ferencvárosin ja Újpestin, derbyt ovat usein tulenarkoja, mutta seurajoukkuetason vihanpito on tavannut jäädä Unkarin sisäiseksi – ja voimat on tarpeen vaatiessa voitu myös yhdistää.

Unkarin sisäpoliittinen tilanne ja pääministeri Viktor Orbánin taantumuksellinen politiikka ei ole jättänyt jalkapalloakaan koskemattomaksi. Tuhannet fanit osoittivat rauhanomaisesti mieltään katsomovalvonnan tiukennuksia vastaan parisen viikkoa sitten Budapestissa. Fanien mielestä turvallisuuden nimissä tehdyt uudistukset vain karkottavat intohimoisimmat kannattajat stadioneilta.

Johtuneeko sitten kiristyneestä tilanteesta kotimaan katsomoissa vai mistä, mutta unkarilaiset fanit pistivät Romanian-reissullaan kunnolla haisemaan. Paikkojen hajottaminen alkoi jo fanilaumaa kuljettaneista busseista jatkuen stadionilla, jossa unkarilaiset muun muassa sytyttivät istuimia palamaan.

ILMOITUS

Molempien joukkueiden kannattajat ampuivat raketteja ja sytyttivät soihtuja, eivätkä järjestyksenvalvojat saaneet vyöryviä ihmismassoja pidettyä kurissa millään. Mellakkapoliisit käyttivät paitsi pippurisumutetta ja kyynelkaasua, myös niin rajuja otteita, että Romanian poliisivoimat pahoittelivat asiaa jälkikäteen julkisesti.

Oli miten oli, ilmapiiri illan pelissä saattaa olla aavistuksen kireä monestakin syystä. Paitsi että turvatoimet katsomossa lienevät äärimmilleen viritetyt, on myös vihreän veran puolella tosi kyseessä: molemmilla joukkueilla on ehkä jopa viimeinen mahdollisuus pitää kisahaaveet elossa.

Suomen kannalta tappio olisi katastrofi, mutta voitolla ja jopa tasurilla homma olisi yhä omissa käsissä, semminkin, kun en ihan jaksa uskoa toistaiseksi voitosta voittoon porskuttaneen Pohjois-Irlannin koneen kestävän yskimättä karsintojen loppuun asti. Unkariin pätevät käytännössä samat sanat kuin Suomeen: sarjataulukossahan maat ovat tasapisteissä, eivätkä kummankaan pelit ole sujuneet odotusten mukaan.

Siinä missä päävalmentaja Mixu Paatelaisen pelisysteemi ja avauskokoonpano ovat pysyneet läpi karsintojen kohtalaisen samoina, on veljeskansan parissa lakaissut iso luuta. Valmentaja sai kenkää heti karsintojen ensimmäisen, tappioon Pohjois-Irlannille päättyneen pelin jälkeen, ja myös pelaava kokoonpano on vaihdellut paljon.

Varmaa on kuitenkin se, että helpolla Huuhkajat eivät pääse etenkään Hoffenheimissä pelaavan kookkaan hyökkääjän Ádám Szalain kanssa. Etenkin laitapakkien puolustuspelin onkin parannuttava, mikäli kisahaaveet halutaan säilyttää.

Maajoukkuetauon vuoksi vakiorivi koostuu brittien alasarjojen otteluista. Nämä ovat tavanneet olla kimurantteja vihjattavia, ja tällä kertaa kohteet vaikuttavat vieläpä poikkeuksellisen tasaväkisiltä.

Kakkoskohteen vierasjoukkue Bristol City nousi viime kaudeksi Ykkösliigaan, ja tämänhetkisen tahdin perusteella ensi sesonkina saattaa kutsua Championship – joukkue ei ole hävinnyt kaudella vielä otteluakaan.

Nyt vastaan asettuu sarjakolmonen Swindon, joka koki viikolla murskatappion FA cupissa Kakkosliigan Cheltenhamille. Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä 5–0-tuloksesta ei kannata tehdä, koska Swindon joutui varhaisen ulosajon seurauksena pelaamaan yli kolme neljännestä ottelusta vajaamiehisenä. Lähdetään kakkosella, mutta varmistus on paikallaan.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 15.11. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 2(X), 2(1), 1(X), 2, 2, 2(1), 1(X), 1, 1, 1, 1, 2(X).

Jalkapallon EM-karsintaottelu Unkari–Suomi, TV2 perjantaina klo 21.00.