Lehtikuva/Javier Soriano

Viime tammikuussa perustettu Podemos on tehnyt hurjan nousun syksyn aikana.

Viime sunnuntaina El Pais -lehdessä julkaistu mielipidetutkimus nosti ensimmäisen kerran vasemmistopuolue Podemosin Espanjan suosituimmaksi puolueeksi.

Podemosille mitattiin lokakuun viimeisellä viikolla tehdyssä kyselyssä 27,7 prosentin kannatus. Sosialidemokraattien PSOE:lle gallup näytti 26,2 prosentin lukemia. Toinen perinteinen valtapuolue, nykyinen hallituspuolue keskustaoikeistolainen PP joutui tyytymään vain 20,7 prosentin kannatuslukemiin.

Podemos aloitti toimintansa viime tammikuussa. Sen tarkoituksena oli tuoda indignados-protestiliikkeen periaatteet vaihtoehdoksi europarlamenttivaaleihin. Podemos sai europarlamenttivaaleissa 8 prosenttia äänistä ja viisi paikkaa EU-parlamenttiin.

Podemos perustetaan varsinaisesti puolueeksi viikon kuluttua.

Varsinaisesti puolueeksi Podemos perustetaan vasta viikon kuluttua viikonloppuna. Paikalle odotetaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja kokous pidetäänkin ulkosalla, koska Espanjasta ei löydy tarpeeksi suurta salia.

Podemos tarkoittaa suomeksi ”Me voimme” tai ”Me pystymme”.

ILMOITUS

Lukemat heittelehtivät

Puolueiden kannatusluvut heittelehtivät nykyään Espanjassa melkoisesti. Kesän aikana Podemosille mitattiin useimmiten 10–15 prosentin kannatuslukemia. Ensimmäisen kerran se ylitti 20 prosentin rajan aivan elokuun lopussa.

Kahdessa lokakuun jälkipuoliskolla tehdyssä mittauksessa Podemos oli jo kahden suurimman joukossa 24,1 ja 22,7 prosentin kannatuslukemilla. Näissä PP oli suurin ja PSOE vasta kolmanneksi suurin.

Podemos sijoittuu poliittisella kartalla sosialidemokraateista vasemmalle. Sen nousu on samalla vienyt kannatusta perinteisemmältä vasemmistopuolueelta IU:lta.

IU:n kannatuslukemat ovat syksyllä pyörineet vajaasta neljästä noin seitsemään prosenttiin. Kevään eurovaaleissa IU sai 10,0 prosenttia äänistä ja vuoden 2011 parlamenttivaaleissa 6,9 prosenttia.