Lehtikuva/Erich Schlegel

Barack Obaman heikentynyt asema vaikeuttaa sopimusta Iranin ydinohjelmasta.

Republikaanien voitto Yhdysvaltain kongressivaaleissa lisää puolueen vaikutusvaltaa Yhdysvaltain ulkopolitiikassa. Pelkän vastaan haraamisen sijasta republikaanit voivat nyt aktiivisesti tavoitella kompromisseja presidentti Barack Obaman kanssa, uskoo Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -ohjelman johtaja Mika Aaltola. Hän kommentoi vaalitulosta tuoreeltaan instituutin FIIA Commentissa .

Aaltolan mukaan Yhdysvaltain ulkopolitiikan suuret linjat ovat suhteellisen vakaita riippumatta siitä, kumpi puolue on vallassa. Republikaanien voitolla on kuitenkin luultavasti joitakin ulkopoliittisia vaikutuksia, sillä puolue kannattaa Yhdysvaltain politiikan painopisteen siirtämistä Aasiaan. Tyynenmeren vapaakauppasopimus (TTP) saa vahvempaa tukea republikaaneilta kuin demokraateilta. Toisaalta myös Yhdysvaltain suhteet Eurooppaan voivat saada enemmän painoarvoa, sillä demokraatit ovat suhtautuneet kriittisesti Transatlanttiseen vapaakauppasopimukseen (TTIP), Aaltola kirjoittaa.

Teekutsuliikekin luopunut eristäytymisestä

Strategisesti republikaanit ovat perinteisesti kannattaneet Yhdysvaltain voiman korostamista ulko- ja puolustuspolitiikassa. Aaltolan mukaan jopa puolueen libertaari- ja teekutsusiipien edustajat näyttävät luopuvan eristäytymispolitiikan ajamisesta. Republikaanien odotetaan ajavan aktiivisempaa otetta ainakin taistelussa Isis-järjestöä vastaan.

Aaltola pitää todennäköisenä, että lobbauspyrkimykset kongressissa voimistuvat esimerkiksi Iranin ydinohjelmaa koskevien neuvottelujen suhteen. Muut valtiot, kuten Israel tai Saudi-Arabia, voivat käyttää pehmeää valtaansa Yhdysvaltain suuntaan vaikeuttaakseen minkäänlaisen sopimuksen syntymistä Iranin kanssa.

On kuitenkin myös mahdollista, että presidentti ja kongressi jumittuvat vastustamaan toisiaan. Tällöin Yhdysvaltain ulkopolitiikasta tulee Aaltolan mukaan heikkoa ja reaktiivista, jolloin kahden vuoden päästä käytävien presidentinvaalien asialistalle nousisi kysymys siitä, miten Yhdysvallat voisi palauttaa vahvan ulkopoliittisen asemansa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!