Kalle Kniivilän seuraava kirja käsittelee Krimin valtausta.

Toimittaja Kalle Kniivilän Putinin väkeä – Venäjän hiljainen enemmistö voitti vuoden 2014 Kanava-palkinnon. Palkinto jaetaan vuoden parhaalle tietokirjalle.

Palkintoraadin puheenjohtaja, päätoimittaja Ville Pernaa valitsi palkinnon saajan. Hänen mukaansa Putinin väkeä on vuoden tärkein tietokirja, koska se osoittaa paljastavalla mutta kiihkottomalla tavalla, mihin pohjautuu Venäjän presidentin Vladimir Putinin suosio.

Kanava-palkinto jaettiin torstaina.

Perjantaina Kalle Kniivilä puhuu kirjastaan Helsingissä kello 14–16 yleisötilaisuudessa Gaudeamus Kirja&Kahvissa (Vuorikatu 7). Aiheena on myös sanan- ja lehdistönvapaus Venäjällä ja Ukrainassa. Kniivilän lisäksi keskustelussa ovat mukana Suomessa maanpaossa asuva toimittaja Oksana Tšelyševa ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Christian Sundgren.

Uusi kirja keväällä

Kniivilä on juuri palannut haastattelumatkaltaan Moskovasta, Krimiltä ja Kiovasta. Hän kirjoittaa uutta kirjaa Krim on meidän – Imperiumin paluu, joka ilmestyy keväällä 2015.

Kalle Kniivilä työskentelee Malmössä ilmestyvässä Sydsvenska Dagbladet -lehdessä ulkomaantoimittajana. Hän oli Neuvostoliiton hajotessa Kansan Uutisten kirjeenvaihtaja Moskovassa. Hän on opiskellut Venäjää Leningradin yliopistossa ja Itä-Euroopan tutkimusta Lundin yliopistossa.

ILMOITUS

Putinin väkeä -kirjaan Kniivilä haastatteli Venäjän hiljaista enemmistöä, jota miellyttää vakaus, talouskasvu ja Venäjän suurvalta-aseman palauttaminen. Monen mielestä 1990-luku oli kaamea vuosikymmen ja Putin on palauttanut maahan järjestyksen. Samalla hän on murskannut riippumattomat tiedotusvälineet ja hyökännyt naapurimaihin. Kirja tarkastelee venäläistä ajatusmaailmaa 2010-luvulla.

”Kniivilän kirja kuuluu lajinsa ehdottomiin valioihin. Se on kirjoitettu hyvin ja se antaa vastauksia sille, joka kykenee ennakkoluulottomasti hyväksymään sen tosiasian, että asiat on mahdollista nähdä usealla eri tavalla olematta silti moraalisesti tai älyllisesti alamittainen ihminen”, päättää professori Timo Vihavainen kirja-arvionsa uusimmassa Kanava-lehdessä.

Putinin väkeä -kirjasta julkaistiin luku Kansan Uutisten Viikkolehdessä 1.8. Kalle Kniivilän haastattelu.

Kirja on myynnissä Kansan Uutisten kirjakaupassa.