Lehtikuva/Jussi Nukari

”Kiinniotettujen vapauttamisessa oli tarpeetonta viivettä.”

Poliisihallitus on antanut ratkaisunsa Helsingissä viime vappuna järjestetystä vappumarssista tehdyistä kanteluista. Ratkaisun mukaan Helsingin poliisilaitoksella oli perusteet ottaa haltuun eräiden mielenosoitukseen osallistuneiden hallussa olleet, lyömäaseeksi soveltuvat lyhyet lipputangot. Sen sijaan eräässä pakettiautossa olleiden lipputankojen haltuunotolle ei osoitettu asianmukaista perustetta.

Poliisihallitus arvioi lisäksi, että asiassa saatujen selvitysten perusteella Helsingin poliisilaitoksella oli asianmukaiset perusteet suorittaa joidenkin mielenosoitukseen osallistuneiden kiinniotot. Kiinniotettujen vapauttamisessa tapahtuman jälkeen oli kuitenkin tarpeetonta viivettä, joka olisi ollut korjattavissa varautumalla vappupäivään riittävin poliisin henkilöstöresurssein.

Helsingin poliisilaitoksen ei havaittu menetelleen muilta osin virheellisesti.

Neljä henkilöä kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle Helsingin poliisilaitoksen menettelystä vappumarssilla 1.5.2014. Lisäksi asiasta kirjoitettiin myös sisäministeriöön ja Oikeuskanslerinvirastoon. Eduskunnan oikeusasiamies siirsi kanteluasioiden käsittelyn Poliisihallitukseen, jossa kyseiset asiat käsiteltiin keskitetysti.

Helsingin poliisilaitoksen menettelyssä herätti arvostelua erityisesti se, että poliisilaitos oli lehtitietojen mukaan ottanut haltuun ja katkonut joidenkin mielenosoitukseen osallistuneiden lipputankoja ja -salkoja.

ILMOITUS

Arvostelun kohteena oli myös Helsingin poliisilaitoksen ratkaisu ohjata vappumarssiin osaa ottanut anarkistinen ryhmittymä vappukulkueen takaosaan.

Lisäksi osa kantelijoista katsoi poliisin ottaneen perusteettomasti kiinni joitakin henkilöitä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!