Jarmo Lintunen

Paavo Arhinmäen mukaan vasemmistoliitto ja vihreät estivät hallituksessa lukukausimaksut. Nyt kokoomuksen ja EK:n ajama hanke etenee.

Hallitus esittää vähintään 4 000 euron lukukausimaksua EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Esitys lähti opetus- ja kulttuuriministeriöstä lausuntokierrokselle keskiviikkona.

Viime kevääseen asti kulttuuri- ja urheiluministerinä toimineelle vasemmistoliiton puheenjohtajalle esitys ei tullut yllätyksenä: EK, kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat ajaneet lukukausimaksuja viimeiset kolme vuotta, hän kirjoitti torstaina Facebookissa.

Arhinmäen mukaan hallituksessa Vasemmisto yhdessä vihreiden kanssa onnistui pysäyttämään tällaiset esitykset.

”Erityinen vastuu oli minulla opetus- ja kulttuuriministeriön toisena ministerinä, kun vahdin, ettei kirjauksia lukukausimaksuista tule mihinkään papereihin.”

Arhinmäen mukaan kukaan ei usko, että lukukausimaksuilla kerättäisiin merkittäviä tuloja. Järjestelmään voi mennä enemmän rahaa kuin sillä kerätään.

ILMOITUS

Seuraavaksi yleiset lukukausimaksut

”Mutta maksujen kerääminen ei olekaan ensisijainen tavoite tässä vaiheessa, vaan nyt halutaan tehdä säästöjä estämällä ulkomaalaisia opiskelijoita tulemasta Suomeen. Yliopistojen ja korkeakoulujen kansainvälistymiselle lukukausimaksut ovat todella kova isku.”

Myöhemmässä vaiheessa esityksellä pehmitetään Arhinmäen mukaan tietä myös yleisiin kaikkia koskeviin lukukausimaksuihin. EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksua vaihtoehdoksi on jo esitetty ”rekisteröitymismaksua” kaikille opiskelijoille.

Arhinmäki kirjoittaa keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n hallituksen avanneen tien lukukausimaksuille yliopistolain uudistuksella ja maksukokeilulailla.

”Nyt sitten Kokoomus, SDP, RKP ja KD haluavat viedä taas astetta pidemmälle. Ainakin Kokoomuksen ja EK:n tavoitteena tämän tien päässä on lukukausimaksut kaikille, mutta miksi sosiaalidemokraatit ovat lähteneet tähän kovaan oikeistolaiseen koulutuspolitiikkaan takuumiehiksi? Koulutuksellinen tasa-arvo oli vielä joskus yksi SDP:n tärkeimmistä periaatteista. Valitettavasti se näytetään hylänneen.”