Jarmo Lintunen

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esittää korotusta muun muassa takuueläkkeeseen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on tehnyt lakialoitteen, jossa esitetään kaikkiin eläkkeisiin täyttä indeksikorotusta. Indeksikorotus täysimääräiseen takuueläkkeeseen olisi hiukan yli kahdeksan euroa kuukaudessa. Lisäksi Vasemmisto haluaa takuueläkkeeseen 10 euron tasokorotuksen eli täysi takuueläke korottuisi 18 eurolla.

Lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja on eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne.

Tasokorotus ja indeksikorotuksia

– Hallituksen päätös jäädyttää eläkkeet ja muut sosiaalituet on pienillä tuloilla elävien kannalta kohtuuton. Kun elinkustannukset nousevat, voiko pienituloinen enää tehdä muuta kuin jättää lääkkeet ostamatta? Kalliorinne kysyy.

– Kaikkein pienimpiin eläkkeisiin tarvitaan myös tasokorotus ja siksi me esitämme takuueläkkeeseen kympin korotusta.

Vasemmistoliiton ehdotus eläkkeen indeksikorotuksesta nostaisi myös kansaneläkkeitä ja työeläkkeitä 1,1 prosenttia. Keskimääräiseen 1 460 euron eläkkeeseen korotus on 16 euroa kuukaudessa. Takuueläke puolestaan nousisi 743 eurosta 761 euroon eli 18 euron verran.

ILMOITUS

Myös muut indeksileikkaukset jäihin

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esittää myös muiden indeksileikkausten hylkäystä.

Hallitus esittää laajasti sosiaalietuuksien ja eläkkeiden osittaista indeksileikkausta vuodelle 2015. Tällöin 1,1 prosentin sijasta korotus olisi vain 0,4 prosenttia. Hallitus ei aio kompensoida muutosta seuraavissa työeläke- ja kansaneläkeindeksien tarkistuksissa vaan esittää käytäntöä pysyväksi. Indeksileikkaukset koskevat myös työttömiä ja opiskelijoita.

– Näin eläkeläisten kurjistaminen jatkuisi joka vuosi ja aina vain pahempana, sanoo Kalliorinne.

Vasemmiston ehdotukset sosiaali- ja eläke-etuuksien indeksileikkauksen perumisesta ja takuueläkkeen tasokorotuksesta lisäisivät koko julkisen sektorin menoja 138 miljoonaa bruttomääräisesti ja nettona 85 miljoonaa euroa.