Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Rotat jättävät uppoavan laivan -sanonta lienee kaikille tuttu. Sananparren espoolaisessa versiossa rottien tilalle paattiin astuu Kosovon härkä.

Kun Shefki Kuqin pestistä Hongan päävalmentajana uutisoitiin, olivat ajatukseni kahtiajakautuneet. Toisaalta tuntui äärettömän hienolta, että maajoukkueen kulttipelaaja ja räiskyvä persoona saatiin takaisin kotimaisen jalkapallon pariin: väriläiskiä ei suomifutiksessa liiaksi ole. Toisaalta kokematon valmentaja jo valmiiksi kriisissä olevan joukkueen peräsimessä tuntui riskisijoitukselta.

Veikkausliigakauden ollessa ehtoopuolella voinee sanoa, että tuskin kukaan osasi odottaa Hongalle ja valmentajalleen tällaista sesonkia. Kauteen on mahtunut niin paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita, että joukkueen tilanteesta kartalla pysyminen on ollut välillä poikkeuksellisen haasteellista.

Hongan toivoisi saavan asiansa jotenkin kuntoon.

Vuosi 2014 alkoi Espoossa mainiosti. Seura ilmoitti tehneensä viime kaudella positiivisen tuloksen ja joukkueen runkokin näytti peräti lupaavalta. Helmikuussa kuitenkin korttitalo romahti: ensin seuran ilmoittamat talousluvut paljastuivat karkeasti vääristellyiksi, sitten päävalmentaja Mika Lehkosuo alkoi ensin penätä palkkasaataviaan oikeusteitse ja jätti sitten koko seuran, avainpelaajia alkoi yksi kerrallaan siirtyä saludokorvauksilla muualle ja niin edelleen. ”Sheriffin” tullessa seuraan paketti oli niin levällään, etteivät tulokselliset odotukset olleet järin korkealla.

Kauden alettua Hongan peli näytti tovin ihan hyvältä, myös pisteiden valossa. Härän selkäranka taisi kuitenkin katketa lopullisesti avauksen tärkeimmän lenkin Mehmet Hetemaj’n siirryttyä heinäkuussa Italiaan FC Monzan riveihin.

ILMOITUS

Peli alkoi ailahdella, toimistolla painettiin paniikkinappulaa ja siirtoikkunan avauduttua käynnistyi pelaajaruletti, jollaista ei Suomessa oltu kuunaan nähty. Tällä hetkellä laskuri näyttää lähes viittäkymmentä seurassa kauden aikana pelannutta urheilijaa, mikä on Suomen ennätys.

Ja kesän kuluessa alkoi Shefkin riehuminen, tai, kuten Palloliitto toimitsijakieltopäätöksissään asian ilmaisee, ”epäurheilijamainen käytös”. Kyytiä ovat saaneet tuomarit sanallisesti ja katsomokalusteet fyysisesti, ja toimitsijakieltoa on napsahtanut kauden aikana jo kolmesti – koko loppukaudenkin valmentaja saa istua joukkueensa peleissä katsomon puolella.

En väitä, etteikö Kuqin jatkuva epäsopiva käytös vaihtopenkillä olisi tuomittavaa. Turhautumista voi kuitenkin jossain määrin ymmärtää. Seuran taloustilanne on kuralla, pelaajamateriaali heikkoa, oma valmennuskokemus vielä ohutta ja ulkoiset paineet valtavat. Ja kun Shefki jo pelaajaurallaan tunnettiin temperamentistaan, ei ole mitenkään kummallista, että stressi purkautuu nyt nähdyllä tavalla.

Lisäksi täytyy muistaa, että osataan sitä isommissakin kuvioissa. Esimerkiksi Atletico Madridin luotsi Diego Simeone, entinen huippufutaaja hänkin, sai juuri lusittua kahdeksan ottelun banninsa. Eikä nyt niin säyseä maajoukkuekomentaja Mixu Paatelainenkaan valmentajauransa alkupuolella mikään kiltti poika ollut.

Hongan ja valmentajansa tilanteessa on siis kauden lopun häämöttäessä niin sanotusti pari muuttujaa. Tätä kirjoitettaessa näyttää, että joukkue pysyisi peliesitystensä ansiosta niukin naukin ylimmällä sarjatasolla, mutta kabineteissa tilanne saattaa vielä muuttua.

Yksikään taloussotkuihin kaatuva joukkue ei ole hyvää mainosta suomifutikselle, ja Hongankin toivoisi saavan asiansa jotenkin kuntoon, vaikka alasarjoista vauhtia ottaen. Ja Sheriffille toivon valmennusuran jatkoa, oppia ja onnistumisia. Kyllä se siitä.

Kohos-Olli, tuo vekkuli veli hento valkoinen, onnistui tyrskäyttämään viime viikon vakiorivillään täydet 13 oikein. Paineet ovat siis shefkimäisen kovat, mutta yritetään nyt jotain.

Rivi koostuu totutusti brittifutiksesta. Ensimmäisen kohteen Liverpool saanee kokoonpanoonsa loukkaantumisesta toipuneen Daniel Sturridgen, jonka työskentelyä etenkin Mario Balotellin kanssa poolistit ovat odottaneet. Suurjoukkueen kausi ei ole käynnistynyt odotetulla tavalla, mutta onko Sturridgesta sateentekijäksi? West Bromwichia vastaan Pool on ainakin helposti suosikki.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 4.10. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(x), 2(1), 2(1), 1, 2(x), 1, 1, 1, 1(x), 1, x(1), 1.