Lehtikuva/Martti Kainulainen

Erkki Tuomiojan päiväkirjamerkinnät ovat aikakauden tarkka kuvaus.

Ulkoministeri ja politiikan moniottelija Erkki Tuomioja on säntillinen päiväkirjan pitäjä. Sitä todistavat hänen juuri ilmestyneet poliittiset päiväkirjansa vuosilta 1991–94.

Tammen kustantaman lähes 700-sivuisen teoksen pääotsikko on Siinä syntyy vielä rumihia.

Perusteellisuus oli myös kirjan toimittaneen valtiotieteen tohtorin Veli-Pekka Leppäsen havainto, kun hän ensimmäisen kerran tutustui päiväkirjamateriaaliin.

Tuomioja keskittyy päiväkirjoissaan olennaiseen. Henkilökohtaisia asioita ei repostella, eikä myöskään käydä läpi intohimoisen lenkkeilijän juoksupäiväkirjaa, jollaista Tuomioja myös pitää.

Tuomioja itse luonnehtii päiväkirjamerkintöjään subjektiivisiksi dokumenteiksi, jotka ovat syntyneet hänen omaan käyttöönsä. Ajatus julkaisemisesta on syntynyt paljon myöhemmin.

ILMOITUS

– Ihmismuisti on epävarma. Olen monesti itsekin yllättynyt, kun olen tarkistanut asioiden kulkua muistiinpanoistani.

Tuomioja sanoo kummastelevansa, kuinka kukaan, joka ei tee tapahtumista muistiinpanoja, voi kirjoittaa muistelmia.

Ojasta allikkoon puheenjohtajavaihdoksissa

Tuomiojan mukaan kirjaukset on viety päiväkirjoihin välittömästi, korkeintaan kaksi päivää tuoreina käsityksinä tapahtumista. Vaikka kirjoituksia on editoitu, niitä ei ole oiottu vastaamaan paremmin Tuomiojan nykyisiä käsityksiä.

Tämä pätee myös Tuomiojan käsityksiin henkilöistä. Nekin ovat voineet muuttua myöhemmin. Näin Tuomioja sanoo tapahtuneen esimerkiksi Paavo Lipposen kohdalla, jota hän kuvailee päiväkirjamerkinnöissään seuraavasti:

”Olen joskus epäillyt Lipposen mielenterveyttäkin silloin kun hän käy kuumimmillaan, mutta huomaan sentään itse, että joku voi epäillä minunkin osaltani samaa, kun saan liki fyysisiä oireita yhdestä Lipposen valinnasta.”

Kyse on Lipposen valinnasta SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 1993.

Tuomioja oli panemassa liikkeelle Pertti Paasion syrjäyttämistä, mutta saikin Ulf Sundqvistin jälkeen tilalle Lipposen, jota piti lähes despoottina. Näkemys perustui kokemuksiin Lipposen kaudesta SDP:n Helsingin piirin puheenjohtajana.

Antipatiat Lipposta kohtaan eivät kuitenkaan estäneet Tuomiojaa ottamasta vuosikymmenen lopulla vastaan kauppa- ja teollisuusministerin ja ulkoministerin pestejä Lipposen toisessa hallituksessa.

Tuomioja sanoo päiväkirjamerkinnän kuvaavan tilannetta 20 vuotta sitten.

– Nyt ei ole ketään, jota kohtaan tuntisin fyysisiä oireita, Tuomioja sanoo.