Asiakkaat pääsevät tutustumaan ainutlaatuiseen yksityiskokoelmaan vuonna 2016.

Edesmennyt professori Peter von Bagh luovutti ennen kuolemaansa yksityisen elokuvakirjallisuuden kokoelmansa Kansalliskirjastolle. Kyseessä on Pohjoismaiden laajin elokuvakirjallisuuden yksityiskokoelma, joka sisältää noin 8 000 kirjaa ja elokuvalehtiä.

Kokoelma koostuu etupäässä englannin-, ranskan- ja italiankielisestä kirjallisuudesta, joka käsittelee elokuvantekijöitä ja ohjaajia, kirjoittamista ja näyttelemistä, lavastusta ja elokuvamusiikkia sekä elokuvan historiaa. Lahjoitettu kokoelma on nähty mm. Aki Kaurismäen elokuvassa Calmari Union (1985).

Peter von Bagh ohjasi elämänsä aikana kymmeniä elokuvia ja hänen kirjallinen tuotantonsa kattaa lähes 40 tietokirjaa. von Baghin viimeisin elokuva oli nimeltään Sosialismi (2014). Hänen elokuvistaan on järjestetty useita kansainvälisiä esityksiä. Peter von Baghin muistelmat ilmestyy tänä syksynä.

Kansalliskirjasto tarjoaa kokoelman tutkijoiden ja asiakkaiden käyttöön vuoden 2016 alussa, jolloin kirjaston korjaushankkeen on määrä valmistua. Kokoelma tulee samaan Kansalliskirjastossa oman huoneen, joka kantaa nimeä Peter von Baghin kirjasto.

– Kirjasto on ihmisen paras ystävä. Monet kirjat odottavat vuoroaan. Selvää on vain se, että vuoro tulee, Peter von Bagh sanoi Kansalliskirjasto-lehden haastattelussa 2/2012.