Jouko Joentausta

Paikkajako

Sosialidemokraatit 113 (+1)

Ympäristöpuolue 24 (–1)

Vasemmistopuolue 21 (+2)

Maltillinen kokooomus 84 (-23)

Keskustapuolue 22 (–1)

Kansanpuolue 19 (–5)

Kristilliset 17 (–2)

Ruotsidemokraatit 49 (+29)

Feministinen aloite – (+–0)

Ääniosuudet

Sosialidemokraatit 31,2 (+0,4)

Ympäristöpuolue 6,8 (–0,4)

Vasemmistopuolue 5,7 (+0,1)

Maltillinen kokoomus 23,2 (–6,7)

Keskustapuolue 6,1 (–0,4)

Kansanpuolue 5,4 (–1,7)

Kristilliset 4,6 (–1,0)

Ruotsidemokraatit 12,9 (+7,2)

Feministinen aloite 3,1 (+2,7)

Punavihreät puolueet etenivät muutamalla prosenttiyksiköllä, mutta jäivät kauaksi tavoittelemastaan parlamenttienemmistöstä.

Ruotsin Vasemmistopuoleen (VP) odottama vaalivoitto suli sunnuntain vaaleissa lähes olemattomiin. Puolue sai 5,7 prosenttia äänistä, missä on lisäystä edellisiin vaaleihin vain 0,1 prosenttiyksikköä. Gallupit olivat luvanneet 1–2 prosenttiyksikköä parempaa tulosta.

VP sai 21 paikkaa, missä on kaksi paikkaa lisäystä.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt totesi puolueen vaalivalvojaisissa Tukholmassa vaalien hyviin uutisiin kuuluvan sen, että Maltillisen kokoomuksen ”Fredrik Reinfeldt jättää pääministerin paikan”.

Sjöstedt sanoi VP:tia lähellä olevan Flamman-nettisivun mukaan puheessaan myös, että vasemmistopuoluelaisten vaalityö oli rakentamassa punavihreiden voittoa.

– Samalla meidän on katsottava totuutta silmiin. Tätä emme olleet toivoneet, emmekä ole tyytyväisiä, sanoi Sjöstedt viitaten oman puolueensa kannatuslukuihin.

ILMOITUS

VP:ssa pelättiin jo etukäteen, että kevään eurovaaleissa hyvin menestynyt, VP:n entisen puheenjohtajan Gudrun Schymanin johtama Feministinen aloite (FI) syö puolueelta ääniä. Näin ilmeisesti myös tapahtui, vaikka FI jäikin lopulta neljän prosentin äänikynnyksen alle.

FI sai 3,1 prosenttia äänistä, kun vuoden 2010 vaaleissa se oli saanut 0,4 prosenttia.

Ympäristöpuolue rojahti

Yhteenlaskettuna sosialidemokraattien, Vasemmistopuolueen ja Ympäristöpuolueen muodostama löyhä punavihreä koalitio sai enemmän sekä ääniä että paikkoja kuin istuvan hallituksen neljän porvaripuolueen Allianssi.

Punavihreiden voitto kutistui kuitenkin viimeisten gallupien osoittamalla tavalla niukemmaksi kuin miltä vielä joitakin viikkoja sitten näytti. Punavihreät saivat lopulta vain reilut neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin Allianssi, kun ero välillä oli jo toistakymmentä prosenttia.

Paikkoja punavihreät saivat 158 ja porvarilliset allianssipuolueet 142.

Punavihreiden odotettua laihempaa äänisaalista selittää ennen kaikkea Ympäristöpuolueen ennakoitua heikompi menestys. Puolue sai 6,1 prosenttia (–0,4 %), vaikka gallupit olivat luvanneet useamman prosenttiyksikön voittoa.

Sosialidemokraatit sen sijaan menestyivät hiukan odotettua paremmin, vaikka paikkoja tulikin vain yksi lisää. Äänissä puolue pääsi 31,2 prosentilla niukasti plussan puolelle (+0,4), kun ennusteet olivat luvanneet niukkaa tappiota.

Demarien kannatus on kuitenkin yhä kaukana vielä viime vuosikymmenellä vallinneesta historiallisesta tasosta.

Ruotsidemokraatit jyräsi

Vaalien suurin voittaja oli maahanmuuttovastainen Ruotsidemokraatit, jonka 12,9 prosentin ääniosuus ylitti kaikki gallupit. Puolueen äänimäärä yli kaksinkertaistui edellisten vaalien 5,7 prosentista.

Myös puolueen paikkamäärä nousi 20:stä 49:ään.

Ruotsidemokraatit menestyi entiseen tapaan parhaiten Skoonessa, jossa se sai joissakin kunnissa noin 30 prosenttia äänistä.

Samaan aikaan pidetyissä kunnallisvaaleissa Ruotsidemokraatit nousi suurimmaksi puolueeksi kahdessa skoonelaisessa kunnassa. Myös Tukholman valtuustoon puolue sai kuusi lisäpaikkaa.

Norrlannissa Ruotsidemokraatit jäi edelleen alle valtakunnallisen keskiarvonsa. Se sai kuitenkin korkeita ääniosuuksia joissakin pohjoisen perinteisesti vasemmistolaisissa kunnissa kuten Kiirunassa (13,3 prosenttia) ja Haaparannassa (13,6 prosenttia).

Kokoomukselle tappio

Suurin häviäjä oli päähallituspuolue, Fredrik Reinfeldtin johtama Maltillinen kokoomus. Se menetti 23 paikkaa ja 6,7 prosenttiyksikköä äänistä. Kannatus on nyt 23,2 prosenttia.

Gallupit olivat ennakoineet kokoomukselle jopa suurempaa tappiota.

Pienemmän allianssipuolueet saivat prosentilla parilla äänikynnyksen ylittävän tuloksen ja kärsivät kaikki pienehkön tappion.

Viiden paikan tappion kärsinyt liberaali Kansanpuolue liputti vaalimainonnassaan Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta.

Vaikeat hallitusneuvottelut

Ennakkoarvioiden mukaisesti sosialidemokraattien Stefan Lofvenin vetämistä hallitusneuvotteluista tullee vaikeat. Kumpikin pääblokeista on kaukana enemmistöön vaadittavista 175 paikasta ja Ruotsidemokraatit on ennakoituakin vahvemmalla mandaatilla vaa’ankieliasemassa.

Sosialidemokraattien pitäisikin saada hallituksen taakse Ympäristöpuolueen ja Vasemmistopuolueen lisäksi yksi pienistä porvarillisista puolueista, muuten enemmistö on haettava joka kerran erikseen. Tämä tekisi erityisesti budjetin hyväksymisestä vaikeaa.

Kaikki muut puolueet ovat ilmoittaneet, etteivät ne ryhdy yhteistyöhön Ruotsidemokraattien kanssa.

Paikkajako

Sosialidemokraatit 113 (+1)

Ympäristöpuolue 24 (–1)

Vasemmistopuolue 21 (+2)

Maltillinen kokooomus 84 (-23)

Keskustapuolue 22 (–1)

Kansanpuolue 19 (–5)

Kristilliset 17 (–2)

Ruotsidemokraatit 49 (+29)

Feministinen aloite – (+–0)

Ääniosuudet

Sosialidemokraatit 31,2 (+0,4)

Ympäristöpuolue 6,8 (–0,4)

Vasemmistopuolue 5,7 (+0,1)

Maltillinen kokoomus 23,2 (–6,7)

Keskustapuolue 6,1 (–0,4)

Kansanpuolue 5,4 (–1,7)

Kristilliset 4,6 (–1,0)

Ruotsidemokraatit 12,9 (+7,2)

Feministinen aloite 3,1 (+2,7)