Kristiina Koivunen

Gallupit lupaavat Ruotsin sunnuntain vaaleissa voittoa vasemmistolle ja vihreille. Se päättäisi porvariallianssin kahdeksan vuotta kestäneen valtakauden.

– Näyttää kuitenkin siltä, etteivät punavihreät saa parlamenttiin ehdotonta enemmistöä, joten Ruotsidemokraatit saattavat päästä hallitusneuvotteluissa vaa’ankieliasemaan, arvioi Vasemmistopuolueen kansanedustaja Bengt Berg.

Koulujen ja terveydenhuollon ongelmat sekä asuntopula ja lähiöiden kurjistuminen ovat olleet näkyvimmin esillä vaalikampanjoissa.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt sanoi Kansan Uutisille Karlstadissa, että lähiöiden ongelmat heijastavat yleistä taloudellista kehitystä.

Pakolaisasioita hoidetaan kuin mitä tahansa liiketointa.

– Ongelmia vastaan taistellaan talouspolitiikan muutoksella. Asuntorakentamista on lisättävä ja lähiöitä kunnostettava, Sjöstedt vaatii.

Lähi-idän konfliktien kärjistyessä Ruotsiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvussa. Ruotsidemokraattien tärkein vaaliteema on estää heidän pääsynsä Ruotsiin.

ILMOITUS

Sjöstedtin mielestä Ruotsin on annettava suoja ihmisille, jotka ovat paenneet henkensä edestä sotia ja niiden seurauksia.

– Samaan aikaan meidän on toimittava vakaamman maailman puolesta esimerkiksi lisäämällä kehitysapua ja lopettamalla aseiden vienti diktatuureihin ja maihin, jotka rikkovat ihmisoikeuksia, toteaa Sjöstedt.

– Pakolaisten vastaanottojärjestelmää Ruotsissa on kehitettävä siten, että tänne saapuneet ihmiset alkavat opetella ruotsia heti ensimmäisenä päivänä ja saavat tarvitsemansa tuen päästäkseen sisään yhteiskuntaan, hän jatkaa.

Ruotsidemokraatit eivät
julkista tukijoitaan

Bengt Berg kritisoi oleskelulupahakemuksia käsittelevää maahanmuuttovirastoa siitä, että se hoitaa pakolaisasioita kuin mitä tahansa liiketointa:

– Tärkein asia sille on turvapaikan hakijoiden asuttaminen lupakäsittelyn aikana, ja monet entiset hotellit ja muut yritykset keräävät siitä suuria voittoja, selittää kirjailija-kansanedustaja Berg, joka ei ole ehdolla seuraavalle kaudelle.

Neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa suurta kohua herättänyt oikeistopopulistinen Ruotsidemokraatit kampanjoi nyt vaalimökeissään toreilla kuten muutkin puolueet.

– Heillä on varakkaita tukijoita, ja he käyttävät paljon rahaa mainostamiseen, Berg kertoo.

– Useimmat puolueet ovat sopineet ilmoittavansa 20 000 kruunua (2 300 euroa) ylittävät avustukset. Ruotsidemokraatit ja suurin oikeistopuolue Maltillinen kokoomus eivät kuitenkaan ole mukana sopimuksessa, hän jatkaa.

Aiheesta enemmän perjantaina 12.9. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.