Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti keskiviikkona alueellista perustulokokeilua. Hän puhui asiasta keskustan ja vasemmistoliiton yhdessä hallitukselle tekemän välikysymyksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Sipilä perusteli esitystä muun muassa sosiaaliturvan pirstaleisuudella ja köyhyyden lisääntymisellä.

Tiedotteessaan Sipilä arvioi, että monimutkainen ja byrokraattinen sosiaalijärjestelmä ei edistä lyhytaikaisen työn vastaanottoa. Työtön jää helposti mieluummin kotiin, kun ryhtyy sovittelemaan pientä sosiaaliturvaa ja työtuloa yhteen. Pieni parannus oli suojaosan käyttö, mutta se ei tuo kokonaisratkaisua perusturvan ja työn yhteensovittamiseen.

Sipilä toivoi, että Sitra tarttuisi asiaan ja loisi mallin, joka olisi käytettävissä ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen hallitusohjelman tekemisessä.

– Ideana on se, että on esimerkiksi kolme eri tyyppistä aluetta, on vaikkapa syrjäinen kunta, teollisen rakennemuutoksen kokenut kaupunki ja suuren kaupungin lähiö, Sipilä sanoi.

ILMOITUS

Hän totesi, että useita malleja on olemassa.

Tiedotustilaisuudessa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki piti Sipilän avausta hyvänä. Hän muistutti siitä, että vasemmistoliitolla on olemassa valmiiksi tehty perustulomalli.

– Tiedämme, että perustulolla on kannatusta vasemmistoliiton lisäksi keskustassa ja vihreissä. Jotta päästään keskustelussa eteenpäin, alueelliset mallit ovat järkeviä, hän sanoi.

– Helsingin Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on aiemmin tehnyt esityksen, että Helsingissä olisi joku alue, jossa kokeiltaisiin perustuloa.