Lehtikuva/Francisco Leong

”Kremlillä tuskin on muutaman vuoden päästä varaa siihen, mihin sillä on varaa vielä toistaiseksi.”

”Yhdestä asiasta voidaan Ukrainan tilanteessa olla varmoja: Donbassin tulitauko, josta sovittiin Minskissä 5. syyskuuta, ei avaa tietä vakauteen ja Ukrainan konfliktin kestävään ratkaisemiseen.”

Näin väittää analyysissään Arkady Moshes, joka toimii ohjelmajohtajana Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelmassa.

Moshes perustelee väitettä sillä, ettei Moskova ole saavuttanut geopoliittisia päämääriään.

”Ukrainasta irtautunut kokonaisuus, joka kattaa vain osan Donetskin ja Luhanskin alueista, ei ole yhtä kuin Ukrainan jako. Tilanne on vielä kaukana voimakkaasta Novorossijasta, joka ulottuisi Harkovasta Odessaan”, Moshes kirjoittaa tiistaina julkaistussa FIIA Commentissa.

Maayhteys Krimille puuttuu

Tilanne ei hänen mukaansa myöskään tue Venäjän poliittisen johdon väitettä siitä, että Ukraina olisi keinotekoinen valtio.

ILMOITUS

Moshesin mukaan nykyinen tulitauko ei auta Venäjää muodostamaan maayhteyttä Krimille, joka saa suurimman osan vesi- ja energiavaroistaan Manner-Ukrainasta tai sen kautta ja pysyy riippuvaisena Kiovan hyvästä tahdosta siihen saakka, kunnes Kertšinsalmen ylittävä silta on saatu rakennetuksi.

Muutkin tyytymättömiä

Myös konfliktin muilla osapuolilla on aihetta tyytymättömyyteen. Ukrainan kansantasavalloiksi julistautuneiden Donetskin ja Luhanskin alueiden odotukset eroavat valtavasti siitä, mitä alueille on luvattu. Ne ovat halunneet edetä kohti itsenäisyyttä, mutta tulitaukosopimus lupaa vain väliaikaisen alueellisen hallinnon tietyille Donbassin alueille.

Kiova ei puolestaan voi hyväksyä jäätynyttä konfliktia, jossa kapinallisten hallussa olevia alueita kohdeltaisiin Ukrainan Transnistriana eikä löyhän valtioliiton muodostamista todennäköisesti pidetä edes vaihtoehtona.

”Kaikesta tästä voi päätellä, että vihollisuudet alkanevat uudelleen ja että odotettavissa on uusia yrityksiä horjuttaa Ukrainan muita osia ja lisätä osia Novorossijaan. Tämä on todennäköisesti odotettavissa pian, sillä nykyisen analyysin valossa Venäjän talous on ajautumassa kasvaviin ongelmiin, kohdisti länsi siihen uusia pakotteita tai ei. Siksi Kremlillä tuskin on muutaman vuoden päästä varaa siihen, mihin sillä on varaa vielä toistaiseksi”, Moshes kirjoittaa.

Hän kehottaakin länttä lisäämään osallistumistaan Ukrainassa, myös sotilaallisella tuella.