Anna Upola-Lehto

100-vuotias halli on ikäisekseen virkeä, mutta iän mukana tulleet vaivat vaativat remonttia.

Nappeja, saippuaa, juustoja ja leivonnaisia. Vihanneksia ja villahousuja. Postikortteja, pöytäliinoja, piparkakkumuotteja ja pastajauhoja. Makkaroita, mausteita, kukkakimppuja, kengännauhoja. Runokirjoja ja rusinoita, suklaata, sinappia ja silakoita…

Hakaniemen kauppahallin valikoima on häkellyttävän runsas. Asiakaskuntakin on monimuotoista: vetokärryjen kanssa kulkevia vanhuksia, nuoria äitejä lastenvaunuineen. Kulmakunnan jampoilla ja hipsteri-nuorukaisilla on samanlaiset lippalakit.

Sadonkorjuuaika näkyy vihannestiskeillä. Kurpitsat hehkuvat oransseina. Punajuuret ovat vielä pieniä, mutta juurekset ovat pian parhaimmillaan.

Hakaniemen hallin avaamisesta tuli kesäkuussa 100 vuotta. Sitä juhlittiin täytekakulla ja punaisilla matoilla.

Kuluneella viikolla on vietetty juhlaviikkoa, jonka aikana hallikauppiaat ovat juhlistaneet 100-vuotista halliaan muun muassa erilaisin tarjouksin.

ILMOITUS

Viikko huipentuu lauantaina 30.8., jolloin halli ja sen edusta täyttyvät erilaisesta kokoperheen ohjelmasta. Lapsille on luvassa ilmapalloja ja taikuriesityksiä ja aikuisille kauppiaiden tuote-esittelyjä ja elävää musiikkia, jota tarjoilee muun muassa Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani.

Euroopan suurin ja modernein

Hakaniemen kauppahalli oli valmistuessaan vuonna 1914 Euroopan suurin ja modernein kauppahalli. Hallin suunnittelivat arkkitehdit Einar Flinckenberg ja Karl Hård af Segerstad.

Hallin alakerrassa on myyty alusta asti elintarvikkeita ja yläkerrassa muita tuotteita, kuten käsitöitä, lahjatavaroita ja vaatteita. Tällä hetkellä hallissa toimii noin 60 myymälää.

Hallissa on tehty aiemmin kolme peruskorjausta, seuraavaa suurta remonttia suunnitellaan vuodella 2016. Muun muassa ilmanvaihtojärjestelmä on kipeästi remontin tarpeessa.

Helsingin kiinteistölautakunta palautti viikko sitten remontin hankesuunnitelman valmisteluun. Lautakunta edellyttää, että remontin kustannuksia saataisiin kohtuullisemmiksi. Tämän hetken hinta-arvio remontille on 15 miljoonaa euroa. Sen pelätään nostavan hallipaikkojen vuokrat kohtuuttomiksi.

Peruskorjaus pyritään aloittamaan helmikuussa 2016, jolloin työt valmistuisivat kesällä 2017. Alustavan suunnitelman mukaan hallin väistötilat tulevat torialueelle.

Tulevassa remontissa kauppahallista rakennetaan kulkuyhteydet Pisararataan ja metroasemalle.

Perjantaina 29.8. ilmestyneessä Viikkolehdessä tavataan ihmisiä Hakaniemen hallissa. Osta näköislehti Lehtiluukusta.