Lehtikuva/Kristiina Lehto

Jolleivät tulivuoret sun muut vulkaaniset vihulaiset estä, lentää noin viikon kuluttua huuhkajalauma Suomesta Färsaarille – tosin toivottavasti ulkoistetuin siivin. Seuraavien EM-kisojen karsinnat ovat jo ovella, ja maajoukkueen kannattajan mieli toiveikas: jospa tällä kertaa mentäisiin ihan lopputurnaukseen asti.

Todellisuudessa Suomen mahdollisuudet edetä vuonna 2016 Ranskassa järjestettäviin kisoihin ovat ennenkuulumattoman hyvät. Siinä, missä edellisissä MM-karsinnoissa vastaan viheriölle kävelivät muun muassa Espanja ja Ranska, heitti rouva Fortuna tällä kertaa Huuhkajien lohkoon Kreikan, Romanian, Unkarin, Pohjois-Irlannin ja Färsaaret.

Tilannetta helpottaa vielä se, että UEFA on kasvattanut turnauksen osallistujamäärää: entisen 16 sijaan kisoihin selviää peräti 24 joukkuetta, lähes puolet karsintoihin osallistujista. Lohkoista jatkaa suoraan kaksi parasta ja paras kolmonen, ja loput kolmoset karsivat. Eihän tätä voi mokata, eihän?

Tällä kertaa loppu-turnauspaikka on lähempänä kuin koskaan.

Lohkokumppaneista Suomen ykkösvastustaja ja lohkon voittajasuosikki on selkeästi kesän MM-nurmiltakin tuttu Kreikka. Helleenien otteista Brasiliassa ei kuitenkaan parane tehdä kovin suuria johtopäätöksiä, sillä joukkueessa on käynnissä sukupolvenvaihdos ja myös valmentaja on uusi.

Jorgoksilta on kuitenkin totuttu näkemään tasaista suorittamista vuodesta toiseen, eikä taso tuskin tolkuttomasti ole nytkään laskenut, vaikka moni avainpelaaja maajoukkuekapteeni Georgios Karagouniksen johdolla päättikin kansainvälisen uransa kesän turnaukseen. Celticistä tuttu hyökkääjä Georgios Samaras on yhä parhaimmillaan erinomainen pelimies, eikä maajoukkueessa ole tavannut edes hautoa palloa niin pahasti kuin Skotlannissa.

ILMOITUS

Nuorennusleikkaus on ollut jo tovin käynnissä myös Romaniassa, joka todennäköisesti tappelee Kreikan ja Suomen kanssa jatkopaikoista. Joukkueessa ei ole suuria tähtiä, ja se koostuu noin puoliksi ulkomailla ja puoliksi Romanian kohtalaisen hyvätasoisessa pääsarjassa pallottelevista pelaajista.

Färsaaret ja Pohjois-Irlanti voitaneen tuomita lohkon heittopusseiksi, mutta Unkari saattaa parhaimmillaan haastaa aivan minkä vastustajan tahansa. Ristiinpelaamisia nähdään varmasti.

Päävalmentaja Mixu Paatelainen nimesi keskiviikkona ryhmänsä tulevaan Färsaaret-otteluun, eikä suuria yllätyksiä nähty. Strategia perustunee vanhaan kunnon joulukuuseen, johon kärjeksi on uutena löytönä tarjolla vastikään Real Madridin organisaatioon siirtynyt Eero Markkanen. Vielä kun rinkiin on nostettu jo maajoukkueen vakiokalustoon kuuluvan Teemu Pukin lisäksi MIFK:n Petteri Forsell, on Mixulla mukavasti valinnanvaraa hyökkäyspäässä.

Etenkin Markkasta toivoisi kokeiltavan jo Färsaaret-ottelussa, pitkänä ja voimakkaana kaverina hän toisi mukavasti pelotetta vastustajan puolustuspäähän. Mielenkiintoinen ajatus olisi kokeilla Markkasta piikissä ja Pukkia vaihteeksi ”kuusen alemmalla oksalla”. Färsaaret ei ole tavannut pelata selvästi kovempiakaan jengejä vastaan bussi parkkiin -taktiikalla, joten tilaa hyökätä luulisi löytyvän.

Ennen kaikkea tästä matsista toivon, paitsi tietenkin voittoa, myös iloista peli-ilmettä ja henkilökohtaisia onnistumisia pelaajille. Kun tällä kertaa lopputurnauspaikka on kenties lähempänä kuin koskaan, voi lippu kisakoneeseen ratketa itseluottamukseen tai sen puutteeseen. Eikä edes karsintojen viimeistä ottelua pelata Unkaria vastaan.

Vakiorivin kohteet pelataan sumusaarilla: mukana on otteluita kahdelta ylimmältä sarjatasolta. Hallitsevalla mestarilla Manchester Cityllä on helppo tehtävä kakkoskohteessa, kun vastaan asettuu kauden keskinkertaisesti aloittanut Stoke.

UEFA mätkäisi Citylle keväällä messevät sanktiot reilun pelin sääntöjen rikkomisesta, eikä ”maailman kallein joukkue” olekaan kyennyt noukkimaan rusinoita siirtomarkkinapullasta entiseen malliin. Sinipaitojen ryhmä on silti yhä huomattavan laadukas, ja sijoittunee mitalikolmikkoon myös alkaneen kauden päätteeksi.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 30.8. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1 (x), 1 (x), 2, 1(2), 2 (1), 2, 1(x), 1, 1, 1(2), 1.

VIIKON VÄITE: Huuhkajienkaan kannalta Teemu Pukin tilanne ei näytä – taas vaihteeksi – yhtään hyvältä: Mestarien liigan karsintaotteluun Mariboria vastaan kotkanpoika ei mahtunut edes penkille. Toivottavasti tämän siirtoikkunan aikana Pukille löytyisi seura, jossa tarjolla olisi kunnolla peliaikaa. Lahjakas hyökkääjä kun uhkaa luisua hukattujen lupausten kategoriaan.