Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 29. elokuuta

Ukrainan kahtiajakautuneisuutta suurennellaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik Viikkolehden haastattelussa. Hänen mukaansa venäjän kieli on maassa yleisesti käytössä ja sitä ymmärtävät lähes kaikki. Mitään selkeää rajaa etnisten ryhmien välillä ei ole. Kielellinen ja etninen identiteetti eivät määrää poliittista. Myös yksilötason siteet yli rajojen ovat voimakkaat. Siksi kriisi onkin niin järkyttävä ja hämmentävä ukrainalaisille, Raik sanoo.

Viikon Guardian-suomennoksessa lisää koko ajan kiristyvästä tilanteesta Ukrainassa.

Syyskuun 18. päivä järjestettävässä kansanäänestyksessä ratkaistaan, tuleeko Skotlannista itsenäinen valtio, vai pysyykö se osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Itsenäisyysliikkeen puolueita ja liikkeitä yhdistää itsenäisyyden lisäksi vasemmistolaisia arvoja ja demokratiaa korostava visio Skotlannin tulevaisuudesta. Skotlanti haluaa tulla pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi. Me tahdomme vahvan julkisen sektorin, pienet tuloerot ja korkeapalkkaisen talouden, sanoo Common Weal -ajatushautomon johtaja Robin McAlpine Viikkolehdelle.

Saksassa järjestetään syyskuussa kolmet maapäivävaalit, joissa kristillisdemokraateista oikealle sijoittuvalla Alternative für Deutschland -puolueella on hyvät asemat. Se sai keväällä edustajansa Brysseliin ja yltänee nyt kolmen itäisen osavaltion maapäiville. Puolue on kiusankappale kristillisdemokraateille.

Viikkolehdessä myös raportti Ruandasta, jossa kansamurha pakotti lesket ottamaan johtajuuden perheissä ja yhteiskunnassa.

ILMOITUS

Miksi vasemmisto ei pysty puhuttelemaan kasvavaa määrää nukkuvia ja liikkuvia äänestäjiä? Tätä kysyttiin Helsingissä järjestetyssä yleisötilaisuudessa. Vasemmistoliiton puolesta kysymykseen vastannut puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi, että tarvitaan aidosti kaikkien työntekijöiden asialla olevia työväenpuolueita ja myös käsitystä tämän päivän duunareista on uudistettava. SDP:n varapuheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan kansalais- ja kuluttajaoikeudet on nostettava vahvemmin esiin.

Pekka Peltolan muistelmat Päätä seinään julkaistiin kuluvalla viikolla. Viikkolehden haastattelussa selviää, ettei Peltolan elämä ole ollut pelkkää pään seinään hakkaamista, vaan tilillä on isojakin onnistumisia.

Hakaniemen hallin avaamisesta tuli kesäkuussa 100 vuotta. Sitä juhlittiin täytekakulla ja punaisilla matoilla. Nyt käynnissä oleva juhlaviikko huipentuu lauantaina 30.8. Halli ja sen edusta täyttyvät erilaisesta kokoperheen ohjelmasta. Lapsille on luvassa ilmapalloja ja taikuriesityksiä ja aikuisille kauppiaiden tuote-esittelyjä ja elävää musiikkia, jota tarjoilee muun muassa Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani. Viikkolehti tapasi ihmisiä hallissa.

Viikkolehti – Oivallinen opaskartta uudelle opiskelijalle.